Dissabte, 27 d'abril de 2024
subvencions

Isona renuncia a un ajut europeu de 463.000 euros per instal·lar una caldera de biomassa i plaques solars

L’alcaldessa, Jeannine Abella, explica que l’ajuntament no ho pot assumir perquè suposaria una despesa addicional de més de 90.000 euros

Pallars Digital Isona | 14 de març de 2024 a les 10:50
El poble d'Isona en una imatge d'arxiu | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
L'Ajuntament d’Isona i Conca Dellà ha renunciat a un ajut de 463.000 euros de la Unió Europea destinat a instal·lar una caldera de biomassa al magatzem de la brigada i a desplegar plaques solars en diversos edificis municipals. En un comunicat, l'equip de govern, encapçalat per l'alcaldessa Jeannine Abella, explica que dur a terme els dos projectes -impulsats per l'anterior ajuntament- suposaria una despesa addicional de més de 90.000 euros per a la corporació.

El consistori governat per Junts afirma que després de valorar els projectes i ser conscients que "la idea en essència és bona", van concloure que "les conseqüències econòmiques i tècniques no són assumibles per part de l’ajuntament". Tot i aturar-los, l'equip de govern s'ha compromès a què tots els edificis municipals inclosos al projecte puguin funcionar amb energia verda abans que acabi la legislatura.
 

En aquest sentit, assenyalen que instal·lar la caldera de biomassa als magatzems de la brigada hauria obligat a adquirir un nou edifici per ubicar-hi el magatzem. Els immobles on s'hauria pogut ubicar, exposen, tenen un cost d'entre 100.000 i 250.000 euros.
 
En el cas del consultori i l'escola AESO, l'ajuntament està estudiant instal·lar-hi plaques solars i una caldera de pellets. Una alternativa que s'assumiria durant el període 2024-2026, ja que la consideren preferent, atès que actualment funcionen amb gasoil.

Mentrestant, recorden que el Cafè Modern funciona ja únicament amb llum, i que l'opció més viable és instal·lar-hi plaques fotovoltaiques a la coberta. Respecte a l'edifici de l'ajuntament, l'equip de govern considera que no cal canviar els radiadors -tal com plantejava el projecte-, ja que són elèctrics i estan en bon estat, i a més tenen la llum bonificada per part de la companyia elèctrica. En aquest sentit, manifesten que no es preveu actuar a l'ajuntament a curt termini perquè les obres "no són prioritàries" i suposarien una "despesa supèrflua".
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació