Diumenge, 28 d'abril de 2024
Meteorologia

El Pallars acomiada un front que ha deixat 60 centímetres de neu i una regada general i generosa

Desactivada l'alerta per nevades després d'un dissabte amb nombroses incidències a les carreteres, entre les quals el rescat d'un cotxe atrapat a la neu

Jordi Ubach Llorens Capdella | 10 de març de 2024 a les 12:07
Vehicles circulant sota la intensa nevada aquest dissabte | O. Bosch / ACN
El front de pluja i neu que ja va començar divendres a fer notar els seus efectes ha confirmat totes les previsions aquest dissabte amb la que ha estat la nevada més important de la temporada al Pallars i, també, la regada més generosa, general i abundant dels últims mesos. Una molt bona notícia, sens dubte, de cara a les encara escasses reserves d'aigua.

Però no tot són notícies positives. Amb fronts com el d'aquest cap de setmana s'acostumen a generar problemes associats generalment al trànsit i aquest cop no n'ha estat una excepció. A l'esllavissada de roques que ha tallat l'N-260 entre la Pobla de Segur i Gerri de la Sal, s'hi van sumar ahir incomptables problemes i més d'una desena de carreteres amb afectacions, entre les quals la C-28 al Port de la Bonaigua, que va estar tallada durant bona part del dia.

 Consulta l'estat del trànsit en temps real

Val a dir que aquest diumenge l'afectació viària es limita a l'N-260, on el tall per esllavissada persisteix aquest migdia. Els Bombers de la Generalitat van haver d'actuar ahir en més d'un incident a les carreteres. El més destacat, el servei que van fer a les 10:28h del matí per treure un cotxe atrapat a la neu amb persones dins al terme municipal d'Alt Àneu (10.28 hores). 

Les estacions d'esquí del Pallars també van tenir problemes ahir dissabte per donar servei als clients, fins el punt d'haver de tancar les estacions a Port Ainé i Espot pel temporal i per acumulació de neu. Les carreteres d'accés a pistes i les zones d'aparcament també van presenciar escenes fins a cert punt caòtiques, amb cotxes travessats i conductors intentant posar les cadenes al seu vehicle. 
 
Tot i les incidències d'aquest dissabte, és evident que la neu també és més que benvinguda en el sí de les estacions d'esquí. Malgrat trobar-nos ja a les acaballes de la temporada, no cal oblidar que som a les portes de Setmana Santa, un dels períodes turísticament més potents al Pallars, i que enguany probablement registrarà unes molt bones xifres d'ocupació.


Protecció Civil desactiva l'alerta

Davant la millora del temps, Protecció Civil ha desactivat aquesta matinada l'alerta per nevades al Pirineu i Prepirineu occidental. No obstant això, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) preveu que la jornada d'aquest diumenge es mantindrà insegura, amb alguns ruixats de distribució irregular al Pallars, però sense tempestes fortes ni grans acumulacions de neu.

 Consulta la previsió del temps pels propers dies i hores

La cota de neu se situarà entre els 700 i els 900 metres, però durant el centre de la jornada d'avui pujarà fins als 1.200 metres.

 

Fins a 60 centímetres de neu

Entre les jornades de divendres i dissabte s'han acumulat al Pallars més de 20 centímetres de neu per sobre dels 1.300 metres i més de 50 centímetres per sobre dels 2.000 metres, en una tongada de neu molt generosa i repartida. La nevada ha tingut especial afectació a la capçalera de la Vall Fosca, amb els 60 centímetres mesurats per Vall Fosca Climàtica a Capdella.
 
A banda dels 60 centímetres de Capdella, destaquen també els 63 centímetres de la cota 2.519 d'Espot, els 52 centímetres de Certascan (2.400 metres), els 43 centímetres del pic de Salòria (2.451 metres) o els 39 centímetres de la Bonaigua (2.266 metres).

Pel que fa a les quantitats de precipitació, destaquen els 94,2 litres acumulats des de divendres a la zona del pic de Salòria (2.451 metres), els 86 litres d'Espot (2.535 metres) o els 60,5 litres de Peramea, segons dades facilitades pel Meteocat. Pel que fa a poblacions, destaquen els 50,1 litres de Sort, els 46,6 litres de la Pobla de Segur, els 42 litres de Tremp.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació