Diumenge, 28 d'abril de 2024
meteorologia

La neu provoca problemes de trànsit en una desena de carreteres del Pallars

Matí de nevades en cotes baixes a l'espera de noves precipitacions demà dissabte, més generals i abundants, i per les quals hi ha un avís activat per neu

Jordi Ubach Llorens Sort | 8 de març de 2024 a les 09:59
Esterri d'Àneu cobert de neu aquest matí | M. Lluvich / ACN
Una desena de carreteres del Pallars han presentat problemes de circulació aquest divendres al matí com a conseqüència de la nevada que des de la matinada està caient en molts punts de les dos comarques, fins i tot en cotes relativament baixes. El front anunciat ha arribat puntual i ja ha deixat paisatges ben emblanquinats en zones on no és tant habitual veure-hi nevar.

 Consulta l'estat del trànsit en temps real

Les carreteres afectades i per les quals aquest matí a primera hora calia circular amb cadenes o amb pneumàtics d'hivern són la C-28 al Port de la Bonaigua, l'N-260 en dos punts, a Sarroca de Bellera i al Port del Cantó, la C-13 a Sort, la C-147 a Esterri d'Àneu, l'L-504 a Llavorsí, l'L-510 a Tírvia, l'LV-5004 a Espot, les LV-5223LV-5224, també al municipi de Sort.

La nevada també ha obligat a suspendre 12 línies de transport escolar al Pallars Sobirà. A més, ha quedat restringit el pas de vehicles de 3a categoria a l'N-260 al Port del Cantó i al Port de Perves. Val a dir que a mesura que ha avançat el matí, totes aquestes restriccions s'han anat aixecant.
 

Un vehicle circulant aquest matí per una carretera de Sort. Foto: M. Lluvich / ACN


L'episodi de precipitació d'aquesta matinada i primeres hores del matí ha deixat registres de 10 a 20 litres a bona part del territori pallarès. Destaquen els 21,6 litres a la cota 2.500 d'Espot, els 19,9 litres del pic de Salòria (2.451 metres), els 17,5 litres caiguts a la Pobla de Segur o els 16,6 litres registrats a Tremp, els mateixos que al Montsec d'Ares. Pel que fa als gruixos de neu, destaquen els 18 centímetres d'Espot i la Bonaigua, els 15 de Llagunes, els 14 de Certascan o els 11 centímetres a Salòria.

La situació no sembla que hagi de canviar, almenys a mitjà termini. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha emès un avís de perill alt per neu des d'aquest divendres fins la matinada de diumenge en diferents comarques, entre les quals el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. La tongada de precipitacions tindrà el pic màxim el dissabte. Segons el Meteocat, a les comarques esmentades hi poden caure més de 20 centímetres de neu nova en cotes superiors als 1.300 metres, si bé pot baixar puntualment fins els 600 metres.
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest migdia la fase d'alerta del pla Neucat per la previsió del Meteocat de nevades abundants. Tot plegat, dins un episodi de pluges generals i generoses a tot Catalunya, amb especial afectació al quadrant nord-oest del país. Després d’una treva a mig matí, aquest divendres a la tarda tornaran les precipitacions disperses arreu del Pallars, amb temperatures que aniran a la baixa al llarg del dia i també durant la jornada de dissabte. 
 
De cara a diumenge i segons les previsions del Meteocat, sembla que la situació ha de millorar, tot i que quedaran restes d'inestabilitat i possibilitat de ruixats dispersos i locals en qualsevol punt. Dilluns no acabarà de fer net i encara quedaran nuvolades al Pirineu, que podrien seguir descarregant, tot i que ja amb menys força.
 

Esterri d'Àneu cobert de neu aquest matí. Foto: M. Lluvich / ACN


 Consulta la previsió del temps pels propers dies i hores


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació