Dissabte, 27 d'abril de 2024
salut

Soriguera organitza una jornada sobre la vulnerabilitat de la dona envers el càncer al món rural

Se celebrarà el proper dissabte 9 de març a la sala de plens de l’ajuntament, a Vilamur

Pallars Digital Soriguera | 5 de març de 2024 a les 10:12
Imatge de la presentació de la jornada | Diputació de Lleida
Soriguera celebrarà el pròxim dissabte 9 de març la jornada Dona i càncer. La vulnerabilitat de la dona envers el càncer al món rural​. Es tracta d'una iniciativa que neix gràcies a la col·laboració que l'ajuntament manté amb l’Associació contra el Càncer del Pallars Sobirà i la de Lleida, i que comptarà amb dos conferències sobre l’afectació del càncer en la salut sexual i reproductiva, o sobre dona, gènere i ruralitat.

Aquestes aniran a càrrec de la doctora Marisa Pon i de la doctora Carme Campoy, ambdues especialistes en el tema i membres i col·laboradores de l'associació. A més de les xerrades, hi haurà una taula rodona amb testimonis (pacients i familiars), professionals i voluntàries que exposaran, de primera mà, les experiències viscudes, interactuaran i se’n trauran conclusions, de les quals se’n farà un recull.
 
Josep Ramon Fondevilla, alcalde de Soriguera, ha recordat que "el càncer, tant per a les dones com per als homes, és una malaltia que no deixa indiferent i, en el cas de les dones, els efectes secundaris dels tractaments impliquen, moltes vegades, estigmes estètics que costa superar". Fondevilla ha afegit que "cada vegada que cal fer alguna actuació que correspongui al tractament s’han de fer 300 quilòmetres, com a mínim, per baixar a Lleida".
 

Un altre tipus de violència

Per tot això ha qualificat la situació "com un altre tipus de violència, fet que ens preocupa i molt perquè això ens afecta a tots els que vivim en zones del Pirineu", no només a les malaltes de càncer, ja que per qualsevol visita a un especialista, per rutinària que sigui, s'han de recórrer llargues distàncies.

La diputada d'Igualtat i Cooperació Internacional de la Diputació de Lleida, Sandra Marco, s’ha referit al fet que "les dones afrontem la crua realitat de la malaltia de manera diferent, i segurament més desprotegides que els homes, ja que existeixen elements específics de gènere, ja sigui la sexualitat, alguns elements biològics o fins i tot per l’estètica mateixa, que fa que ho afrontem de manera diferent".

De la seva banda, Sisco Maranges, president de l’Associació Contra el Càncer de Lleida ha emfatitzat el fet que aquesta jornada pugui servir per "donar més visibilitat a la malaltia" i que celebrar-la fora de l’entorn més proper de la ciutat de Lleida serveixi perquè tothom conegui la realitat del càncer en el món rural.
 
Finalment, Iolanda Mas, presidenta de l’Associació Contra el Càncer al Pallars Sobirà, ha recordat que la idea d’aquesta iniciativa va néixer l’any 2022, arran d’una jornada sobre el càncer que es va celebrar a la Diputació de Lleida, "que va ser l’embrió del que hem estat organitzant des d’aleshores". Mas ha reivindicat la igualtat d’oportunitats per la gent del món rural, i la del Pirineu, en tots els àmbits.

La jornada també comptarà amb la participació de la Coral Bilonguings de Sort, i del mestre acordionista, Josep Colom. De tot el que passi durant la jornada se’n farà una exposició de fotografies que s’estrenarà el 15 d’octubre, Dia Internacional de la Dona en el Món Rural a Soriguera, i que vol ser itinerant.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació