Diumenge, 28 d'abril de 2024
patrimoni

Llimiana rehabilita l'església romànica i critica la inactivitat del Bisbat d'Urgell

El cost de les obres supera els 100.000 euros i l'ajuntament rebrà un ajut del 70% per part de Cultura

Pallars Digital Llimiana | 29 de febrer de 2024 a les 08:45
La coberta estava en molt mal estat, fet que provocava filtracions i goteres | Ajuntament de Llimiana
L'Ajuntament de Llimiana ha finalitzat les obres de rehabilitació de l'església romànica de Santa Maria. En concret, s'ha reparat un tram de la coberta oest, que estava en molt mal estat, fet que provocava filtracions, goteres i posava en perill l'estructura del temple.

Tal com ha avançat Segre i ha confirmat a Pallars Digital l'alcaldessa del municipi, Maria José Pérez, els treballs han tingut un cost de 101.640 euros (IVA inclòs), i han estat subvencionats al 70% amb un ajut del Departament de Cultura de 72.457,01 euros.
 

Detall del tram de coberta rehabilitat. Foto: Ajuntament de Llimiana

 
Segons explica Pérez, aquest tram de la coberta era l'únic que no s'havia rehabilitat durant les obres dels anys seixanta. Posteriorment, l'any 2015, l'ajuntament havia realçat la façana de ponent, i dos anys més tard també repassat la part de llevant. Davant l'estat de conservació, els van aconsellar reparar-lo de manera urgent.

L'església, de fet, és un símbol patrimonial no només de Llimiana, sinó de tot el Pirineu. Està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i és un dels temples romànics amb els absis més alts de Catalunya. En aquest sentit, Maria José Pérez ha destacat que els veïns de Llimiana "consideren molt important la seva conservació".
 

Crítiques al Bisbat

Per aquest motiu, el consistori ha criticat el Bisbat d'Urgell, propietari de l'edifici, per la seva "inactivitat". La diòcesi va dir que podria fer una petita aportació per intervenir a la teulada -de 2.400 euros- que encara no ha estat concedida, tot i que el consistori confia a rebre-la. Tanmateix, l'Ajuntament de Llimiana ha demanat la cessió del temple. L'alcaldessa opina que "seria el més lògic", ja que podrien actuar amb més diligència i els seria més fàcil demanar subvencions en tractar-se d'un edifici municipal.

"Sabem com es troba, què necessita i com podríem actuar", afirma Pérez, que apunta que "el més important és que ens l'estimem perquè forma part de nosaltres i de la nostra vida quotidiana". Per la seva banda, i consultat per aquest diari, el Bisbat d'Urgell ha declinat fer declaracions.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació