Dissabte, 27 d'abril de 2024
sequera

La situació «extraordinària» de sequera dels boscos obliga a avançar la vigilància contra incendis

Acció Climàtica compta amb vuit bases operatives per cobrir tot el territori, una de les quals a Tremp

Pallars Digital Pallars | 27 de febrer de 2024 a les 09:00
Membres del GEPIF realitzant el manteniment de les infraestructures de prevenció d'incendis | Acció Climàtica
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha reforçat aquest mateix mes de febrer les unitats dels Grups Especials de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) per poder donar cobertura a tot el territori executant feines de prevenció i de vigilància i primera intervenció d'incendis forestals.

L'avançament de quatre mesos del reforç d'estiu dels efectius d'aquest grup operatiu és a causa de la situació de sequera acumulada en els darrers tres anys a Catalunya i dels rècords històrics de falta d'aigua a la vegetació que comporta un augment considerable de perill d'incendis forestals. El reforç s'ha fet efectiu aquesta mateixa setmana doblant el nombre d'efectius amb una ampliació de pressupost fins als tres milions d'euros.
 
 

Vuit bases amb equips operatius, una d'elles a Tremp

Dels vuit equips actuals, un és a casa nostra, concretament a Tremp. La resta actuen des de Vilamalla (Alt Empordà), Torreferrussa a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental), Benifallet (Baix Ebre, Ulldemolins (Priorat), Constantí (Tarragonès), Arnes (Terra Alta) i Calaf (Alta Anoia). Amb el personal incorporat la setmana passada, s'ha passat a poder disposar de 60 efectius amb 26 vehicles, un tractor equipat amb desbrossadora i una arada de discos per realitzar tasques preventives i tres robots desbrossadors que serveixen per fer tasques de trituració i eliminació de restes vegetals.

Les unitats del GEPIF duen a terme tasques de manteniment d'infraestructures de prevenció d'incendis forestals. Aquestes tasques són la revisió i el manteniment si s'escau de punts d'aigua, com, per exemple, el manteniment de la vegetació del perímetre del dipòsit o del subministrament d'aigua.

També el manteniment dels camins de la xarxa bàsica de prevenció d'incendis forestals, que inclou les franges auxiliars de trànsit i el manteniment dels giradors per facilitar les maniobres en cas d'incendi. A més, també duen a terme el manteniment d'àrees estratègiques de baixa càrrega de combustible.

Durant el mes de maig, es realitza una vigilància específica als boscos de ribera per prevenir els incendis de borrissol i s'actua en aquelles zones on s'acumula borró dels pollancres (molt inflamable). Aquests incendis afecten boscos molt fràgils en un moment crític per a la nidificació de moltes espècies.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació