Dissabte, 20 d'abril de 2024
contingut patrocinat

Obre a la Seu d’Urgell una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

El centre, inaugurat pel conseller Campuzano, atendrà víctimes de l’Alt Pirineu i l’Aran i les seves famílies

Redacció Pallars | 26 de febrer de 2024 a les 08:00
El conseller Campuzano, durant la inauguració de la Barnahus a la Seu d'Urgell | Departament de Drets Socials
El Departament de Drets Socials de la Generalitat ha obert aquest mes a l’Alt Pirineu i Aran una nova Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes. Es tracta d’un recurs especialitzat per atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual i les seves famílies. 

El de la Seu d’Urgell és el quart servei d’aquestes característiques que el Govern posa en marxa, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona i ja s’hagin activat les Barnahus de Lleida i Terrassa. El Departament de Drets Socials continuarà obrint Barnahus per comptar amb un total de 13 a tot Catalunya. Així, a banda dels centres que ja estan actius, està previst que en les properes setmanes entrin en funcionament Barnahus a Tortosa, Girona, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Granollers, Badalona, Mataró i Manresa.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, va inaugurar el passat 17 de febrer a la Seu d’Urgell la nova Barnahus. Aquest servei atendrà infants i adolescents de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran que hagin patit violència sexual, i també les seves famílies. 

La Barnahus de la Seu està situada al carrer Monturull, però es tracta d’una ubicació provisional. L’emplaçament definitiu serà en uns terrenys de l’Horta del Valira, cedits per l’Ajuntament. Per a la construcció i adequació del nou edifici, Drets Socials invertirà 1,4 milions d’euros del fons Next Generation EU i preveu que estigui en funcionament el 2026.
 

Una sala de la Barnahus de la Seu d'Urgell. Foto: Departament de Drets Socials

 

Model d’atenció integral

Les Barnahus són un servei que s’inspira en el sistema d’atenció als abusos a menors que s’aplica en els països nòrdics (Barnahus vol dir “casa de nens” en islandès). Es tracta d’un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens. 

Aquests tipus de centres disposen, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de l’Alt Pirineu i Aran que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

L’equip professional que treballarà en la Barnahus està format per un coordinador, dues treballadores socials, dues psicòlogues i una administrativa. El Departament de Drets Socials ha contractat també dos tècnics que seran la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació. També s’hi desplaçarà personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatre, infermera o psicòlegs del Departament de Salut, entre d’altres

En el decurs de la inauguració del centre de la Seu d’Urgell, el conseller Campuzano va destacar que la implantació de Barnahus arreu del país és un projecte transversal i prioritari pel Govern i que Catalunya és pionera i referent al sud d’Europa. “Seguirem obrint portes i finestres perquè un país digne i decent és un país capaç de fer front sense por a la violència sexual contra els infants”, va afegir el conseller.

Més informació al web dretssocials.gencat.cat/barnahus.  PUBLICITAT: El que acabes de llegir és un contingut patrocinat. Si vols donar difusió a la teva marca, el teu servei o el teu negoci a través de Pallars Digital, posa't en contacte amb nosaltres per correu a publicitat@pallarsdigital.cat

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació