Dissabte, 27 d'abril de 2024

La Sareb és nostra!

Article de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) del Pallars sobre la compra de 48 pisos per a lloguer social a la Pobla de Segur

Opinió Pallars | 23 de febrer de 2024 a les 11:03
Imatge dels pisos que la Sareb ha adquirit a la Pobla de Segur | M. Lluvich / ACN

Senyor director,

A l’assemblea de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) del Pallars la notícia de que el Departament de Territori ha comprat a la Pobla de Segur 48 pisos de la Sareb, encara que celebrem la presa de consciència de la carència d’habitatge en tot l’Alt Pirineu i Aran, el primer que ens sorprèn es que l’Incasòl s’ha gastat 3,7 milions d’euros (gairebé 79.000 euros, més uns 6.300 euros per pis d’arranjaments) amb la compra d’aquests habitatges.

I ens sorprèn perquè la Sareb es va crear al 2012 amb 50.000 milions d’euros de fons europeus per a rescatar a nou bancs espanyols i comprar tots els seus actius immobiliaris tòxics. És a dir, amb diners nostres es van comprar habitatges, locals, promocions, etc. que estaven impagades per sanejar els comptes dels bancs. I ara la Generalitat torna a comprar aquests habitatges a un preu de mercat normal perquè aquests pisos han costat 78.723 euros per pis. 

Al 2022, el Govern, després de campanyes estatals de la PAH exigint els pisos de la Sareb com habitatge social amb el lema La Sareb és nostra!, compra el 50,4% de la Sareb, i diu que destinarà 50.000 habitatges a lloguer social. Encara els esperem. La Sareb ha de complir una funció social en un país on el lloguer social no arriba a l'1% i cada dia hi ha desnonaments i famílies que es queden al carrer.

Aquests pisos de la Sareb a la Pobla, i ens atrevim a dir que quasi tots els que estan a l’Alt Pirineu i Aran, els hauria de cedir a cost zero per intentar pal·liar la situació dramàtica que viu aquests moments el nostre territori amb l’habitatge, per poder disposar de pisos de lloguer social, ja que recordem que en moltes comarques no n'hi ha cap. 

A més, instem als ajuntaments a que facin una política valenta per a pal·liar l'especulació del lloguer turístic, ja que això és una de les causes del poc habitatge assequible disponible a tot el Pirineu i l’Aran.

Tenir un lloc on viure, un habitatge, és una necessitat i un dret, no un luxe. Sense un sostre on poder viure no podem construir una vida. I fa anys que per molts això s’ha convertit en un bé per fer diners i se’ns oblida que la gent ha de viure. 

La Sareb és nostra, ja hem pagat els pisos una vegada, per a rescatar a la Banca, així que no veiem just haver-los de que pagar dues vegades.

Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) del Pallars
 

 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació