Dissabte, 20 de juliol de 2024
pesca

Neix la «Plataforma per la defensa dels nostres rius» contra la privatització de la pesca prevista pel Govern

L'entitat reclama una gestió exclusivament pública dels cursos fluvials tal com diu la Llei de pesca de Catalunya

Pallars Digital La Pobla de Segur | 20 de febrer de 2024 a les 08:30
La presentació de la plataforma ha tingut lloc aquest dilluns a la Pobla de Segur | M. Lluvich / ACN
La Plataforma per la defensa dels nostres rius, formada per una quinzena d'entitats, s'ha presentat aquest dilluns a la Pobla de Segur per demanar que es derogui la privatització de la pesca que preveu el Govern. En concret, reclamen la supressió total del títol VI i l'article 37 de la Proposta de Reglament de la Llei d'ordenació sostenible de la pesca continental, que es troba en fase d'exposició pública i contempla privatitzar la pesca als rius així com la creació de centres piscícoles per repoblar qualsevol tram en concessió.

El president de la Federació Catalana de Pesca, Albert Vidal, ha afirmat que estan disposats a arribar a la via judicial si no se'ls fa cas. Vidal ha explicat que el títol VI d'aquest reglament permet a l'administració fer concessions a empreses privades de trams públics de vuit quilòmetres de rius per un termini de 10 anys, essent les empreses les que establirien el nombre de permisos diaris, el preu i les condicions per obtenir el permís.
 
D'altra banda, l'article 37 autoritza la creació de centres de reproducció i cria d'espècies aqüícoles. Vidal ha dit que es tracta de piscifactories privades en els trams que es donin amb concessió. En aquest sentit, Josep Grau, president de l'Associació per a l'Estudi i Millora dels Salmònids, ha dit que la normativa derivarà en un "desastre" ambiental i social.

A més, Grau explica que això -segons apunten diversos biòlegs- suposaria danys "molt greus" i fins i tot "irreparables" per a la fauna piscícola i tot l'ecosistema fluvial, tant per la introducció de malalties com per la hibridació. Actualment, tots els peixos que es repoblen surten de les dos piscifactories de l'administració, únicament per a zones de pesca intensiva, la qual cosa, segons Grau, permet el control exhaustiu dels animals que s'alliberen al medi.
 

Els representants han llegit un manifest que s'entregarà al Govern amb les seves reclamacions. Foto: M. Lluvich / ACN

 

Reglament de desenvolupament de la Llei 22/2009

La Plataforma s'ha creat després que el Govern hagi tornat a presentar per a la seva aprovació el reglament de desenvolupament de la Llei 22/2009, de 23 de desembre, d'ordenació sostenible de la pesca continental, similar al presentat el desembre del 2021, retirat per la mateixa administració catalana.

En aquell moment la Federació de Pesca, l'AEMS Rius Amb Vida, societats de pescadors i entitats conservacionistes ja van pressionar per aturar el reglament. La sorpresa, segons Albert Vidal, ha sigut que aquesta versió del reglament no ha tingut en compte cap de les al·legacions presentades pels sectors implicats, fins i tot les de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
 

Gestió pública

Actualment, a Catalunya la gestió de la pesca als rius és exclusivament pública, tal com diu la Llei 22/2009 de pesca de Catalunya. La Plataforma considera que "ara s'està fent una bona gestió" i demanen que es continuï gestionant des de l'administració pública. Així ho faran arribar al Parlament a través d'un manifest que han llegit durant l'acte.

Ara com ara, qualsevol ciutadà pot adquirir un permís de pesca per a qualsevol indret del territori. En les Zones lliures sense mort pot pescar gratuïtament; en les Zones de pesca controlada pagarà unes taxes públiques, entre 2,70 i 14,80 euros, en funció de la classificació de la zona de pesca (sense mort, amb mort, intensiva).
 

Eliminació de l'article 28.5 de la Llei 22/2009

La Plataforma ha rebut el suport de diversos representants polítics pallaresos com les diputades al Parlament i alcaldesses de Tremp i Isona i Conca Dellà, Sílvia Romero (PSC) i Jeannine Abella (Junts), així com de Jaume Solé (CUP), alcalde de Salàs de Pallars.

La Plataforma vol treballar amb tots els partits del Parlament per a l'eliminació de l'article 28.5 de la llei 22/2009 per evitar que "mai més cap govern tingui la temptació de tornar a privatitzar la pesca" dels rius. La setmana vinent la Plataforma per la defensa dels nostres rius ja té una reunió al Parlament per abordar totes les reclamacions.


Altres notícies que et poden interessar
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació