Dissabte, 27 d'abril de 2024
fauna

Detecten paràsits sanguinis en més del 60% dels galls fers del Pirineu

Els investigadors destaquen que ha estat una "sorpresa" i no descarten que la causa sigui l'augment de temperatura pel canvi climàtic

Pallars Digital Pallars | 15 de febrer de 2024 a les 08:30
Un mascle i una femella de gall fer | Javi Montes / UdL
El 62,5% dels galls fers del Pirineu, una espècie en perill d'extinció, estan infectats amb paràsits sanguinis relacionats amb la malària aviària. Així ho posa de manifest una recerca del Centre d'Investigació en Sanitat Animal i la Universitat de Lleida (UdL), publicada a la revista Scientific Reports, del grup Nature.

L'equip ha aprofitat les captures periòdiques al Pirineu català per marcar exemplars i recollir al llarg de dos anys, mostres de sang orofaríngies i cloacals amb les quals han fet anàlisis de patògens per PCR. També n'han fet de femta i han pres mostres de teixit d'exemplars trobats morts a Catalunya i el Principat d'Andorra.

 

El canvi climàtic, possible causa

Els resultats han revelat agents infecciosos transmesos per organisme que s'alimenten de sang (hemoparàsits) dels gèneres Haemoproteus i Leucoytozoon. La primera autora de l'article, veterinària i alumna de l'Escola de Doctorat de la UdL, Olga Nicolás de Francisco, ha explicat que trobar paràsits hemosporidis en aquesta espècie d'ocell de muntanya ha estat una "sorpresa".

I és que els galls fers viuen en altituds elevades, on no hauria d'haver els vectors de transmissió. Aquesta realitat "preocupant", podria estar relacionada amb el marcat augment de la temperatura mitjana als Pirineus com a conseqüència del canvi climàtic, segons les conclusions del treball.
 
L'estudi també ha servit per identificar el primer herpesvirus registrat en galls fers. És el gènere Iltovirus i està emparentat amb els que causen malalties respiratòries en aus domèstiques. L'investigador i últim autor del treball, Carlos Sacristán Yagüe, ha apuntat que és nou per la ciència però, segurament ha estat infectant aquests animals durant milers d'anys, ja que aquests virus generalment evolucionen amb els seus hostes.

En futures recerques, l'equip vol ampliar el nombre d'animals mostrejats i analitzats per mirar de relacionar els signes clínics de malaltia amb la infecció per aquest herpesvirus i saber quina simptomatologia està causant. A més, consideren important estudiar diferents poblacions per saber si aquest patogen ja és present en totes elles.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació