Dissabte, 27 d'abril de 2024
pressupostos

Esterri d'Àneu aprova un pressupost rècord i ambiciós de 3,1 milions per al 2024

Els comptes prioritzen la instal·lació de plaques solars, la millora en les captacions i dipòsits d'aigua, així com l'arranjament d'un carrer del casc antic

Tomàs Garcia Espot Esterri d'Àneu | 14 de febrer de 2024 a les 15:00
Façana de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu, en una imatge d'arxiu | Oriol Riart
L'Ajuntament d'Esterri d'Àneu ha aprovat un pressupost de 3,1 milions d'euros per al 2024 gràcies als vots de l'equip de govern d'Esquerra Republicana, amb majoria absoluta al consistori. Dels nous comptes en destaquen la inversió en plaques solars, la millora en les captacions i dipòsits d'aigua, així com l'arranjament d'un carrer del casc antic del poble.

L'alcalde d'Esterri, Pere Ticó, ha declarat a Pallars Digital que es tracta d'un pressupost que "mai s'ha tingut al municipi". És el més alt aprovat fins ara, però també contempla inversions importants i "singulars", segons el batlle. La més important és la partida de 480.000 euros atorgats pel programa DUS 5000 dels fons europeus Next Generation, i que serviran per posar plaques solars a tots els equipaments municipals.
 
A més, suposarà que una part important dels vehicles de la brigada passin a ser elèctrics, i alhora es preveu instal·lar una electrolinera amb tres punts de càrrega ràpida que funcionarà majoritàriament amb energia solar. Ticó apunta que tenen dos anys per executar el projecte, tot destacant que "pocs pobles han aconseguit un ajut com aquest".
 

Millora a les captacions i els dipòsits

D'altra banda, el pressupost recull una subvenció en matèria d'esports, fins ara inèdita al municipi. Dotada amb 35.000 euros del Departament de la Presidència, servirà per canviar les bombes, el filtratge i el cloratge de la piscina municipal. Així mateix, les captacions d'aigua del poble es milloraran gràcies a les subvencions de la Diputació de Lleida incloses dins del Pla de Salut, i que sumen 37.000 euros.

Pere Ticó també ha destacat una partida de 38.000 euros que permetrà domotitzar els dipòsits municipals i recopilar informació per ajustar millor les estadístiques d'entrada i sortida d'aigua. L'ens provincial també aportarà un altre ajut de 144.300 euros per arranjar un dels carrers del casc antic, on es modernitzarà la xarxa de clavegueram.
 
Els comptes preveuen acabar també el projecte del carrer Major, on es col·locaran jardineres, bancs i papereres noves, mentre que també s'acondicionarà la rotonda d'entrada al poble. En matèria de cultura, l'alcalde d'Esterri ha destacat l'acord amb l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) per augmentar fins als 30.000 euros el pressupost del Festival Esbaiola't, que l'ajuntament gestionarà directament a partir d'aquest any.
 

«Els diners han de ser al carrer»

A banda d'aquestes inversions, Pere Ticó ha volgut subratllar aquells projectes que no es contemplen al pressupost, i que depenen d'altres administracions. És el cas de la construcció del nou menjador escolar i del futur consultori mèdic, impulsats pels departaments d'Educació i Salut.

El batlle ha assenyalat que és un pressupost "ambiciós", però que aquest fet comporta una "doble pressió afegida". Han de ser capaços de complir-los, i alhora complir les exigències de les subvencions europees pel que fa a la documentació. En aquest sentit, Ticó afirma que hauran de ser "prou hàbils" per executar-ho tot, però reivindica que "els diners són per gastar-los i han de ser al carrer".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació