Dissabte, 27 d'abril de 2024
salut

Gairebé totes les proves i operacions al Pirineu es resolen dins de termini

Vuit de cada 10 usuaris de l'atenció primària, amb cita amb el seu professional en cinc dies o menys

Pallars Digital Tremp | 14 de febrer de 2024 a les 10:15
Les intervencions quirúrgiques el 2023 van augmentat un 18% respecte l'any anterior | Salut
La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha acabat l'any 2023 amb xifres d'activitat per sobre de les prepandèmia i amb pràcticament totes les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques dutes a terme dins el termini de garantia fixat. Respecte a l'accessibilitat presencial a l'atenció primària i comunitària (APiC), vuit de cada 10 usuaris (el 82%) han obtingut visita amb el seu professional assignat en cinc dies o menys des del dia en què l'havien demanat.

Pel que fa a l'atenció telefònica als CAP, també vuit de cada 10 persones han rebut resposta en el primer intent de la trucada (el 83%) i gairebé totes en les 12 hores posteriors (95%). Tot plegat, gràcies al Pla de millora de l'accessibilitat de la ciutadania a l'atenció sanitària.
 

Programació per motius

Es preveu que aquestes xifres millorin encara més aquest any amb la posada en marxa de la programació per motius, un sistema que ja s'ha testat com a pla pilot en diversos equips de la regió sanitària i que s'estendrà a tots ells en els pròxims mesos. Aquesta eina permet adequar les necessitats freqüents de motiu de consulta amb el perfil professional que l'hauria d'atendre i la tipologia de visita, millorant així la resolució.
 
En paral·lel, durant el 2023 ha crescut l'activitat assistencial en tots els àmbits. Pel que fa a les intervencions quirúrgiques, l'any passat a la regió se'n van fer un 18% més que l'anterior, passant de les 3.091 a les 3.639, i a finals d'any només set van quedar fora de termini. D'aquesta manera, el 98% de les operacions quirúrgiques amb termini màxim d'accés garantit i pràcticament el 100% de les que tenen terminis de referència s'han realitzat dins d'aquest període.

En referència a les proves diagnòstiques, l'any va acabar amb 8.559 proves fetes, una xifra similar a la del 2022 (8.573), i només nou van quedar fora de termini (van ser 24 al 2022), un fet que suposa una disminució del 63%. Pel que fa a les persones que van entrar en llista d'espera per a una prova (noves entrades en llista), van augmentar un 2%.

En l'àmbit de consultes externes, l'activitat a la regió va créixer un 3%, passant de les 18.670 al 2022 a les 19.160 al 2023. Aquest creixement va anar acompanyat d'una reducció molt important de les visites fora de termini: de les 845 a les 159, un 81% menys.
 
Davant aquests resultats, el gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha volgut destacar "l'esforç" que han dut a terme els professionals per "incrementar l'activitat i eixugar llistes d'espera en un període de temps tan reduït". També ha afirmat que "tots els centres s'han bolcat en aquest pla d'accessibilitat, que ha estat clau per reforçar l'equitat territorial".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació