Dissabte, 27 d'abril de 2024
ramaderia

El Parc de l'Alt Pirineu participa en un projecte sobre l'adaptació de la ramaderia extensiva al canvi climàtic

El projecte REPICA vol promoure un model consensuat exportable a altres zones de muntanya

Pallars Digital Llavorsí | 12 de febrer de 2024 a les 10:30
El projecte REPICA s'ha presentat a Llavorsí | PNAP
El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha presentat aquest passat divendres el projecte REPICA que vol ajudar a repensar la gestió de les pastures de muntanya i de la ramaderia extensiva a l'Alt Pirineu en el context del canvi climàtic. El projecte està liderat des del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i coordinat conjuntament amb l'Observatori de Recerca del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

El projecte, que compta amb un pressupost de 354.376,4 euros, s'executarà durant el període 2024-2026 i vol promoure un model de ramaderia extensiva de consens, exportable a altres zones de muntanya amb condicions similars a les de l'Alt Pirineu. A l'alta muntanya, els canvis socioeconòmics de les darreres dècades han comportat l'abandonament de l'activitat ramadera tradicional en indrets de més difícil accés mentre que, en d'altres, han suposat una intensificació de la pressió ramadera que pot comprometre l'estat de conservació dels ecosistemes.
 
Aquesta situació, juntament amb els impactes derivats del canvi climàtic, ha creat la necessitat d'actualitzar el model de gestió de ramaderia extensiva a l'alta muntanya. Això ha de permetre fer-la més sostenible a llarg termini i vetllar alhora pel manteniment de la biodiversitat i el paisatge, per a millorar la productivitat de les pastures i per a incrementar la capacitat d'embornal de carboni del sòl, amb els consegüents efectes de mitigació del canvi climàtic i beneficis per la salut pública.
 

Aspectes que preveu el projecte

El projecte preveu analitzar els impactes del clima i l'ús del foc en les societats ramaderes des de la prehistòria fins a l'actualitat per tal d'elaborar un model d'evolució espaciotemporal de l'activitat ramadera segons el context climàtic i socioeconòmic de cada moment del passat. REPICA també vol recopilar coneixement tradicional sobre l'ús del foc per a la recuperació de pastures i altres pràctiques ancestrals, comportaments, cosmovisions de la població local en relació amb els recursos naturals lligats a l'agroramaderia, que puguin ajudar a donar més eines de com gestionar els espais oberts de muntanya.
 
El projecte que s'ha presentat aplega, per un costat, un equip d'investigadors i investigadores de diferents disciplines amb una llarga trajectòria en la recerca en entorns ramaders d'alta muntanya; i, per l'altre, gestors d'espais naturals protegits i dinamitzadors del sector ramader local. Aquest enfocament interdisciplinari ofereix mirades i metodologies complementàries orientades a un objectiu comú: arribar a un consens sobre el model òptim de gestió ramadera i d'ús del foc sostenible a llarg termini que vetlli alhora per a la preservació i l'estat de conservació dels ecosistemes i la salut.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació