Dissabte, 27 d'abril de 2024
ramaderia

El Govern espera rebre una proposta dels pagesos per flexibilitzar les restriccions per la sequera

Mascort diu que no es pot demanar "paciència" al sector primari i defensa que estan treballant en les reivindicacions

Pallars Digital Pallars | 12 de febrer de 2024 a les 08:14
El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, aquest dissabte | M. López / ACN
El Govern espera rebre una proposta dels pagesos per avaluar com flexibilitzar les restriccions per la sequera. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha explicat que és un dels compromisos de la darrera Taula Agrària d'aquest passat divendres: "Faran una proposta i analitzarem com ens la podem fer nostra", ha dit.

El conseller ha exposat que, tenint en compte que "tots els sectors han de fer un esforç", l'objectiu és arribar a un acord perquè les restriccions no siguin "tan dures" com les recollides al Pla Especial de la Sequera. "Hem de veure com ho modulem", ha dit. El conseller ha afirmat que no es pot demanar "paciència" als pagesos, que preveuen més mobilitzacions dimarts, i defensa que treballen per atendre les seves reivindicacions.
 
"Veiem com els pagesos són al carrer fent les seves reivindicacions, i no només les entenem, sinó que fa temps que hi treballem", ha dit Mascort, que ha assenyalat que aquest divendres s'ha reunit la Taula Agrària (amb els representants majoritaris de la pagesia i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya) i n'han sorgit compromisos relacionats amb les demandes del sector primari.

El conseller s'ha mostrat confiat que hi ha marge per adaptar les restriccions necessàries per afrontar la sequera actual a les necessitats del sector i garantir la supervivència de les explotacions. "Entenent que tots els sectors han de fer un esforç, i ells també, però mirar que no sigui tan dur com el que diu el pla, que és un 80% en agricultura i un 50% a la ramaderia", ha argumentat Mascort.
 

Sotmesos a una normativa «molt estricta»

El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya (COGAC) considera que els pagesos estan sotmesos a una normativa europea "molt estricta" que perjudica el marge de benefici del productor. Els gestors constaten un control "excessiu" per part de les administracions entorn la traçabilitat del producte, l'obligatorietat d'una formació contínua, canvis de la normativa o la dificultat per tramitar subvencions mitjançant un sistema administratiu "poc eficient".
 
Tot plegat, una normativa que no es veu compensada amb "incentius". Per això, els professionals consideren que fixar preus mínims seria una de les solucions pel sector. L'excés de burocràcia ha estat un dels motius de les diferents mobilitzacions europees del sector agrari. 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació