Dissabte, 27 d'abril de 2024
patrimoni

Sort aprova una moció per declarar Bé Cultural d'Interès Local cinc esglésies del municipi

Es tracta dels temples parroquials de Llessui, Altron, la Bastida, Castellviny i Montardit de Dalt, en greu estat de conservació

Pallars Digital Sort | 2 de febrer de 2024 a les 08:45
Església de Sant Martí de la Bastida | Gent de poble
El ple de l'Ajuntament de Sort del passat dimarts dia 30 de gener va aprovar una moció de Gent de poble que demanava declarar Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) cinc esglésies del municipi. Es tracta dels temples de Sant Julià de Llessui, Sant Cerni d'Altron, Sant Martí de la Bastida, Sant Esteve de Castellviny i Santa Cecília de Montardit de Dalt.

L'escrit -aprovat amb el suport d'Endavant per Sort i l'abstenció de l'equip de govern- demana també que de forma coordinada amb els propietaris es busquin subvencions de la Generalitat, la Diputació de Lleida o el Ministeri de Cultura per poder aspirar a la rehabilitació i conservació d'aquestes immobles.
 
 

En greu estat de conservació

Gent de poble va portar aquesta moció en ser coneixedors que diversos béns del municipi inclosos a l’inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya es troben en greu estat de conservació per dèficits estructurals i en algun cas, poden amenaçar ruïna.

Al municipi de Sort, apunten, hi ha 49 béns inclosos a l'inventari i, d'aquests, el Castell de Sort té la protecció de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), i sis ja han estat declarats Bé Cultural d’Interès Local. Concretament, es tracta de les esglésies parroquials de Seurí, Sort i Enviny, la capella de Sant Cosme i Sant Damià de Sort, la Central de Sort i l’Ubla de Sobirà d’Altron.

La moció també contempla que l'informe favorable d'un tècnic en patrimoni cultural -que cal incloure a l’expedient administratiu per a sol·licitar la declaració de BCIL- es demani al Bisbat d’Urgell, propietari dels béns, per tal que el realitzin els seus tècnics de patrimoni, i així no suposi un cost per a l’Ajuntament de Sort.
 
 

Inspeccions urgents i obres de consolidació

Així mateix, el document demana que els serveis tècnics municipals realitzin inspeccions d'urgència als béns indicats, i un informe de l’estat i les millores necessàries per a la seva conservació. A més, vol que es requereixi als propietaris que facin les obres de consolidació necessàries per frenar la degradació d'aquestes esglésies i immobles.

D'altra banda, fa temps que l'associació SOS Monuments reclama la declaració de BCIL de l'església de Llessui. Un fet que ha de significar la formalització del seu reconeixement com a patrimoni comú, així com la voluntat i compromís, tant dels ciutadans com dels actuals propietaris i les administracions, de protegir-la i mantenir-la. Alhora, afirma el grup municipal Gent de poble, "obrirà noves vies de finançament per a les imprescindibles intervencions que cal portar a terme".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació