Diumenge, 28 d'abril de 2024
dones

El Pallars Sobirà estrena un calendari dedicat a les dones que han fet història a la comarca

Sorgit de la iniciativa "Amb nom de dona", l'objectiu és donar visibilitat a aquelles dones que mereixen reconeixement i formar part de l'espai públic

Pallars Digital Pallars Sobirà | 1 de febrer de 2024 a les 08:00
El calendari compta amb les il·lustracions de Mar Hurtado | CCPS
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà i tots els ajuntaments de la comarca han unit esforços per a donar visibilitat a dones i col·lectius de dones que han estat, o encara són, rellevants al territori. Per aquest motiu, l'any 2023 es va llençar la campanya Amb nom de dona, que ara ha pres forma de calendari.

La iniciativa defensa que són moltes les dones pallareses que mereixen un reconeixement i formar part dels espais públics, ja sigui per la seva tasca com a empresàries, emprenedores, lluitadores contra el feixisme, així com pels seus valors i el seu exemple. També s'inclouen col·lectius com les llevadores, padrines, ramaderes, remeieres, i aquelles dones que van ser condemnades injustament per ser bruixes.
 
Per aquest motiu, cada municipi ha triat una dona o col·lectiu de dones, que han estat reconegudes en un espai públic amb una placa commemorativa. Alhora, s’han editat uns punts de llibre que cada ajuntament ha distribuït al seu municipi. I ara, recentment inaugurat el 2024, ja és possible descobrir o redescobrir-les a totes amb el calendari Amb nom de dona, que es pot recollir als establiments de la comarca o als mateixos ajuntaments.

L'almanac compta amb la direcció artística de Marta Buna de Recreant, les il·lustracions de Mar Hurtado i les biografies o reconeixements de cadascuna de les dones. També s'han marcat els dies vinculats a la igualtat, els QR per descobrir les plaques, els seus espais i la informació de contacte dels serveis d’atenció a les dones.
 

El primer mes de l'any ha estat dedicat a les dones represaliades durant la Guerra Civil. Foto: CCPS

 

Gener: dones represaliades

Per començar l'any, el calendari del Pallars Sobirà fa un homenatge a les dones que van patir la repressió durant la Guerra Civil Espanyola. Persones com Gertrudis Comenge, de casa Nanroi de València d’Àneu; Maritona Ribó i Natividad Ginesta, de casa Llinatge d'Escalarre; Maria Barrós, de casa Joli d'Unarre; Maria Peró i Joana Bardina, de casa Lluís d’Escaló; Paula Rius, de casa Peirot d’Escaló, o Rita Ticó, de casa Basté d’Escaló.
 
Són dones que, actualment, se sap que van ser torturades i assassinades l’any 1938 durant la repressió de postguerra orquestrada pel general Sagardía.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació