Dissabte, 27 d'abril de 2024
cas fiella

Els membres del Patronat de la Fundació Fiella de Tremp critiquen l'actuació de Salut durant el brot

En la declaració al jutjat per part del vicari general del Bisbat d'Urgell i de l'exalcalde del municipi

Pallars Digital Tremp | 16 de gener de 2024 a les 15:54
El vicari del Bisbat d'Urgell, Josep Maria Mauri, entrant aquest dimarts al jutjat de Tremp | M. Lluvich / ACN
El jutjat de Primera Instància i Instrucció de Tremp ha acollit aquest dimarts les declaracions de tres membres del Patronat de la Fundació Fiella quan va esclatar el brot de Covid a la residència de la ciutat l'any 2020. Es tracta de Josep Maria Mauri, vicari del Bisbat d'Urgell; de Joan Ubach, que forma part del Patronat com a exalcalde del municipi; i de Jordi Serra, que també n'és membre en el seu cas com a exregidor, i que s'ha acollit al dret a no declarar.


El primer a declarar al jutjat de Tremp ha estat el vicari general del Bisbat d'Urgell, Josep Maria Mauri, que ha accedit a les dependències judicials per la porta del darrere i acompanyat per la seva advocada. Més tard, ha estat el torn de l'exalcalde Joan Ubach, que ha entrat per l'accés principal del jutjat i n'ha sortit una hora després, quan ha comparegut davant dels mitjans de comunicació.

Segons Ubach, la seva declaració ha explicat "la veritat dels fets viscuts" i ha servit per denunciar que el Departament de Salut va gestionar la situació "molt malament", fent un informe "amb més d'una mentida". Així, ha fet referència a "contradiccions" per part de Salut pel que fa a la data d'intervenció del centre
 

"S'han espolsat responsabilitats"

Per la seva banda, l'advocada de l'acusació popular, Maria Nolla, ha explicat que les declaracions dels tres membres del Patronat s'han mantingut en la línia de l'oferta ahir dilluns per l'exdirectora de la residència. Segons Nolla, els declarants "s'han espolsat responsabilitats" i han afegit que no van rebre cap queixa procedent del centre amb relació a la situació que s'hi vivia.

Els membres del Patronat que han declarat també han defensat que no sabien res de la festa de Castanyada que podria haver originat el brot de Covid-19 i que en van ser coneixedors arran de les querelles posteriors.

En aquest sentit, Nolla ha afegit que aquest dimarts no s'han fet declaracions amb relació a les querelles que una de les monges, ja morta, i l'exresponsable d'higiene sanitària del geriàtric, que també està imputada, van interposar contra el Patronat. En aquestes, les querellades denunciaven que els havien falsificat les seves firmes per atribuir-los responsabilitats que no tindrien.
 

Dos causes obertes

El brot a la residència Fundació Fiella de Tremp, declarat el novembre de l'any 2020, va causar la mort de 64 usuaris. Les citacions d'avui, com les d'ahir, corresponen a una de les dos causes obertes, concretament, la del delicte contra la seguretat dels treballadors. Les declaracions vinculades a la causa per un delicte d'homicidi imprudent preveuen tenir lloc a partir de l'abril, segons ha indicat Nolla.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació