Dissabte, 27 d'abril de 2024
llei de muntanya

La nova Llei d'Alta Muntanya preveu donar més poder de decisió al territori

El Govern vol reformular el Consell General de Muntanya i la nova legislació podria aprovar-se a finals d'any

Pallars Digital Pallars | 15 de gener de 2024 a les 10:15
La consellera de Territori, Ester Capella, durant la seva compareixença a Puigcerdà | A. Lijarcio / ACN
La futura Llei d'Alta Muntanya -que podria sortir a informació pública al març i s'aprovaria a finals d'any- contempla un nou model de governança. Així, es vol reformular el Consell General de Muntanya i aconseguir que sigui el territori el que tingui el poder de decisió. L'àmbit d'actuació de la norma serà el de l'Alt Pirineu i Aran i les comarques del Berguedà, Ripollès i Solsonès i tant la nova composició com el funcionament de l'òrgan de governança quedarà regit per un reglament.

A més, des del Govern es crearà enguany una Oficina Tècnica a l'Alta Muntanya que farà d'observatori d'aquest territori i detectarà possibles actuacions estratègiques, a partir de les quals es conformarà una pla que tindrà una vigència de sis anys. El nou observatori, que dependrà de l'oficina tècnica, s'encarregarà d'elaborar una diagnosi de la realitat territorial per identificar reptes i necessitats i extreure'n, cada any, un informe de conclusions.
 
Mentrestant, el pla d'actuacions estratègiques preveu garantir un finançament plurianual d'aquestes, amb la idea de poder fer-n'hi una planificació i execució més acurada. La seva aprovació provisional anirà a càrrec del Consell General de Muntanya -integrat per representants de diversos departaments de la Generalitat, ens locals i organitzacions de sectors econòmics i socials- i, posteriorment, s'elevarà al Govern per què hi doni el vistiplau definitiu.

La consellera de Territori, Ester Capella, ha explicat l'avantprojecte de llei en el marc de la reunió del consell rector de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), que ha presidit, i que es va celebrar el passat divendres. Es preveu que aquest ens continuï vigent i es reforci, tot convivint amb les tasques de la nova oficina tècnica, que se situarà dins les comarques de muntanya. Així, el primer pas serà el trasllat de la unitat de la direcció general de Polítiques de Muntanya.
 
 

Els objectius de la nova Llei d'Alta Muntanya

La nova llei vol posar l'accent en les eines de foment i de desenvolupament territorial. Tot plegat, donant resposta als nous reptes i necessitats de les zones de muntanya, així com també ajustant les polítiques públiques a les especificitats d'aquests territoris.

L'objectiu és atreure capital humà a l'alta muntanya i afavorir el desenvolupament d'empreses i projectes econòmics, amb llocs de treball més estables i no tant estacionals i apostant per la diversificació de l'economia.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació