Dissabte, 27 d'abril de 2024

Acabem amb el «blackface» al Pallars

Carta d'una lectora del diari que es mostra crítica amb el fet que en algunes poblacions pallareses s'hagi pintat la cara al rei Baltasar

Opinió Pallars | 12 de gener de 2024 a les 10:44
Imatge d'un patge reial amb la cara pintada en una ciutat catalana | M. Martí / ACN
Senyor director,
 
Quan pinten de negre al rei Baltasar, fins i tot els nens i les nenes saben que el blackface és racista.

No vaig fer carta als Reis, perquè considero que no em fa falta res, res pel que em compensi participar en el sistema consumista sense fre al que ens porta el “Nadal”. Però si pogués fer-me enrere, escriuria una carta als Reis, una carta alternativa, demanant coses no materials; algunes d’elles pensava que les teníem, jo i les persones i personetes amb les que convisc. D’altres sé que no, però amb una mica de màgia igual les podríem recuperar i aconseguir.

Els meus Reis hauran de fer mans i mànigues, i tirar de contactes, perquè demano coses en les que estem implicades persones a nivell individual, col·lectius i administracions. No és fàcil. Potser només caldria començar, encara que triguem a aconseguir tots els desitjos; però que els Reis ens ajudin a marcar el camí és important.

Per començar els hi demanaria respecte, respecte poder anar caminant pel carrer mirant a la cara a totes aquelles persones amb les que em creuo; a la mainada, a les adolescents, a la gent gran (tres col·lectius que per no ser productius tendeixen a ser oblidats per la nostra societat), a les minories ètniques, i a les persones no normatives, entre d’altres. I aquí, al Pallars, a les muntanyes on vivim, treballem i criem, egoistament demanaria també respecte per totes les persones, sense tenir en compte si el nostre ADN és pallarès. 

També demanaria que augmentés la consciència global de que amb tots els nostres actes individuals i socials, sense paternalismes, estem educant a la quitxalla i, per què no, també a les persones adultes, que prou falta ens fa!! Frivolitzar les nostres accions, treure'ls importància, no ajuda a educar-nos.

També em faria molta il·lusió que la frase "sempre s’ha fet així", perdés la seva immunitat, que no es donés per bo tot lo que hi ha darrera d’aquesta afirmació. 

I ja acabo, que totes demanem moltes coses i els Reixos no donen per tant. La darrera petició és la que ha donat lloc a totes les altres:

Portin el que portin els Reis, dintre, fora de termini o l’any que ve, demano que la seva arribada no doni lloc a actuacions racistes i classistes, que a Baltasar no li pintin la cara. Si aconsegueixen portar tot el que demanem, amb imaginació, saber fer i recursos els hi serà fàcil regalar-nos una cavalcada digna. Igual ja no toca el “mai tant”...

NO AL BLACKFACE!!!

Carta a la ciutadania motivada pel blackface a la cavalcada de Reis 2024 a la Pobla de Segur, Sort, Rialp...

També donant suport a la campanya "Stop blackface" de moltes ciutats del món contra aquesta pràctica.


Falícia
Pallars Sobirà
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació