Dissabte, 27 d'abril de 2024
Dades

L'IBI a Sort puja un 20% el 2024, però continua per sota de la mitjana catalana

L'import per rebut a la capital del Pallars Sobirà no arriba als 300 euros, una xifra similar a la d'altres municipis pirinencs com Tremp

Pallars Digital Sort | 11 de gener de 2024 a les 09:30
Persones passejant per carrer Major de Sort | A. Lijarcio / ACN
L'Ajuntament de Sort va aprovar durant la tardor passada una pujada de l'IBI del 20,69% per al 2024. Una mesura similar a la que molts consistoris catalans van haver d'impulsar degut a l'augment de l'Índex de Preus de Consum (IPC) causat per la inflació. Però quina és la situació, si ho comparem amb la realitat catalana, o amb l'altra capital pallaresa?

A la capital del Pallars Sobirà, doncs, l'IBI urbà ha passat del 0,58% al 0,7%, per la qual cosa encara es troba per sota de la mitjana catalana, que és d'aproximadament el 0,8%. En termes absoluts, són 49,83 euros més que situen l'import per rebut en 290,66 euros.
 

Es tracta d'una xifra similar a la de l'altra capital pallaresa, Tremp, on l'import és de 269,65 euros per immoble, i que enguany no ha aprovat cap pujada de l'IBI. D'altra banda, el tipus impositiu de Sort (0,7%) és el mateix que d'altres municipis de la comarca, com ara Rialp o Esterri d'Àneu, i es troba per sota d'altres capitals de comarca de l'Alt Pirineu com Tremp (0,8%) o la Seu d'Urgell (0,75%). 
 
L'alcalde de Sort, Baldo Farré, reconeix que tot i que una pujada d'impostos "no és agradable per ningú", aquests no es revisaven des del 2016, més tenint en compte que en aquests anys s'ha produït una pandèmia i un encariment de preus derivat de la guerra a Ucraïna.

Farré explica que el fet de ser capital, i més encara en un territori de muntanya, implica haver de prestar i gestionar més serveis, alguns d'ells d'àmbit comarcal. Tot i això, ha dit que s'han mantingut amb un IBI i unes taxes municipals "molt per sota" de la mitjana catalana.

 

Sort demana revisar el finançament dels ajuntaments

En aquest sentit, Farré ha detallat que aviat s'obrirà la biblioteca comarcal i que d'altres espais requereixen manteniment. Així, conclou que l'augment d'impostos serveix "per fer les paus" entre els ingressos i les despeses municipals i demana una revisió del finançament dels ajuntaments per part de la Generalitat, el govern de l'Estat i Europa "perquè la càrrega no anés a la ciutadania".
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació