Dissabte, 27 d'abril de 2024
rescat de muntanya

Descarten negligència en el rescat de tres persones amb hipotèrmia el mes d’agost a Certascan

El dispositiu, que es va allargar durant tot un dia, va mobilitzar fins a 49 efectius i Bombers considera que els rescatats anaven ben equipats

Pallars Digital Certascan | 28 de desembre de 2023 a les 08:30
Imatge del trasllat d'un dels ferits fins el refugi de Certascan | Bombers
Bombers de la Generalitat no cobrarà el rescat de tres persones a la zona del llac de Certascan el passat 27 d'agost. Tal com avança La Vanguardia, la Direcció de Prevenció i Extinció d'Incendis conclou que els excursionistes -dos dels quals van patir una hipotèrmia greu- no van cometre cap negligència, ja que anaven ben equipats quan feien la ruta de la Porta del Cel i es van veure atrapats pel mal temps.

 
De fet, tal com apunta el rotatiu barceloní, malgrat que dos dels homes duien pantalons curts quan van ser evacuats, sí que portaven roba d'abric a les motxilles. L'operatiu de rescat es va allargar durant tot el dia i a peu per la impossibilitat dels mitjans aeris d'enlairar-se degut al mal temps. En total, hi van participar fins a 49 efectius dels Bombers.
 
La idea dels excursionistes -que havien sortit aquell matí del càmping de Graus (Lladorre)- era fer nit al refugi de Certascan. Tanmateix, les precipitacions, el vent, la boira i una sobtada baixada de les temperatures van frustrar els seus plans. L'avís el va realitzar un dels components del grup que s'havia separat i va alertar el guarda del refugi.

 
Segons la llei de taxes, només es pot cobrar per un rescat en tres casos: si els excursionistes haguessin entrat en zones senyalitzades com a perilloses; demanar ajuda sense motiu justificat, o sortir sense l'equipament adequat per a la muntanya. En aquest cas, des de Bombers han descartat cap d'aquests supòsits. El motiu és que, tot i que anaven ben equipats, la hipotèrmia va impedir els dos excursionistes actuar amb celeritat i abrigar-se més.
 
El rescat va finalitzar quan un helicòpter va descarregar efectius a uns 2.000 metres d'altitud, gairebé a uns 200 metres per sota del refugi. Des d'allà van fer l'aproximació per terra fins al lloc on es trobava el ferit que va donar l'avís al guarda. Més tard, els Bombers van localitzar les dos altres persones a 2.600 metres d'altitud.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació