Dissabte, 27 d'abril de 2024
medi natural

Acció Climàtica inicia el tram final per endegar una Agència de la Natura més participativa i oberta al món rural

Es preveu que l'organisme estigui plenament operatiu a principis del 2025

Pallars Digital Pallars | 27 de desembre de 2023 a les 09:50
Un paisatge de muntanya del Pallars, en una imatge d'arxiu | Rafael López Monné / El Cinquè Llac
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat un procés de participació pública per donar a conèixer els estatuts de creació de l'Agència de la Natura de Catalunya (ANACAT). Aquest procediment suposa la recta final de constitució de l'Agència, que es preveu que estigui plenament operativa a principis de 2025.


El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha explicat que "per arribar fins al text actual, prèviament hem realitzat un ampli procés participatiu amb els sectors més implicats a través d'una desena de sessions participatives on hem recollit unes 300 aportacions, el 75% de les quals s'han acceptat i incorporat als Estatuts".
 
En aquestes sessions han participat ens locals, administracions públiques, entitats conservacionistes i ecologistes, organitzacions agràries, forestals, turístiques, pesqueres i d'altres sectors econòmics, entitats de custòdia del territori, món científic i propietaris i arrendataris de terrenys situats al medi natural.

L'Agència de la Natura de Catalunya aglutinarà la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l'estudi del medi natural de Catalunya, tant en l'àmbit continental com marí. La finalitat és conservar el patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat, així com garantir els serveis ambientals i les externalitats positives dels ecosistemes, amb criteris d'integritat, sostenibilitat, persistència i eficiència. "Volem que sigui un organisme que ens permeti no només ordenar i aglutinar les polítiques ambientals, sinó que també es tingui en compte el vector ambiental a la resta de polítiques sectorials", ha dit Vilahur.
 
En aquest sentit, es prioritzen els instruments de coordinació i cogestió amb d'altres departaments de la Generalitat, administracions públiques i també amb la societat civil i les activitats sectorials, per assegurar la coherència amb les polítiques sectorials i les mesures de conservació establertes en els instruments de gestió dels espais naturals.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació