14 d'abril de 2024
territori

El Parlament aprova una moció per assegurar l’equilibri territorial al Pirineu

La iniciativa de Junts insta el Govern a completar abans del proper estiu el desplegament dels departaments a la vegueria

Pallars Digital Barcelona | 27 de desembre de 2023 a les 09:00
El diputat de Junts, Jordi Fàbrega, encarregat de defensar la moció | Junts
El Parlament ha aprovat amb una àmplia majoria una moció presentada per Junts per Catalunya sobre les polítiques per al desenvolupament de les zones de muntanya per tal de garantir l’equilibri territorial. El diputat Jordi Fàbrega ha defensat que la moció "va de vida digna, d’oportunitats i serveis per al 4,5% de la població que gestionem el 46% de la superfície de Catalunya, les muntanyes".


"Catalunya necessita el Pirineu. Sense Pirineu, sense muntanyes, i sense món rural, no hi ha Catalunya", ha advertit. La moció també reconeix la singularitat de l’Aran, amb una realitat pròpia i diferenciada, una llengua oficial a Catalunya que cal protegir i protegir unes relacions bilaterals necessàries i imprescindibles entre el Conselh Generau d’Aran i la Generalitat de Catalunya. 
 
La iniciativa insta el Govern a completar, abans d’acabar el primer semestre del 2024, el full de ruta del desplegament dels serveis territorials dels diferents departaments de la Generalitat a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. "Necessitem la vegueria i que les polítiques del Pirineu no es decideixin des de Barcelona amb lògica metropolitana", ha apuntat Fàbrega. 
 

Llei de Muntanya i Agenda Estratègica del Pirineu

Així doncs, el Govern haurà d’aprovar l’avantprojecte de Llei de Muntanya i remetre’l al Parlament abans d’acabat el primer semestre de l’any 2024. Així mateix, consensuar en el marc dels treballs parlamentaris de la Llei de Muntanya i les modificacions per enfortir l’IDAPA per a les necessitats actuals i futures del Pirineu. "Si aquesta ha de ser la legislatura de la imprescindible Llei de Muntanya, anem tard. I el Pirineu no pot esperar més", ha asseverat el diputat. 
 
La moció inclou també un seguit de propostes concretes de les diferents comarques del Pirineu, treballades conjuntament amb els municipis i comarques que han de resoldre greuges específics i que afecten gairebé tots els àmbits del govern. Finalment, Fàbrega ha lamentat "haver d’acabar una moció de demanat el compliment d’una moció aprovada fa nou mesos".

En aquest sentit, el diputat ha recordat que el text aprovat el 9 de març instava el Govern a tirar endavant projectes clau pel desenvolupament econòmic del Pirineu i l’Aran, com "presentar l’Agenda Estratègica del Pirineu el març de 2023 i entrar la Llei de Muntanya al Parlament abans d’acabar l’any”.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació