Dissabte, 27 d'abril de 2024
arqueologia

Excaven a Isona una casa de l'Alt imperi romà de més de 600 metres quadrats

L'habitatge era gran i es creu que els propietaris tenien un poder adquisitiu alt

Pallars Digital Isona i Conca Dellà | 22 de desembre de 2023 a les 08:00
Dos arqueòlegs treballant a l'Hort del Cavaller | M. Lluvich / ACN
Un equip d'arqueòlegs està excavant a l'Hort del Cavaller d'Isona una casa de l'Alt imperi romà, una domus, descoberta l'any 2022. L'excavació es concentra en una superfície d'uns 600 metres quadrats i s'han retirat les parts enderrocades de l'habitatge per poder arribar a nivells inferiors i delimitar les diferents estances i els seus usos.

 
Els treballs se centren al pati central des d'on s'articulen les habitacions. L'arqueòleg Xavi Bermúdez ha dit que amb el poc excavat ja s'aprecia que "és una casa gran" per la seva extensió i amb "poder adquisitiu" pels materials localitzats. Entre aquestes, han sortit marbres, parets pintades i vidres de finestres, la qual cosa vol dir que la casa estava ben aïllada.
 

La muralla d'Isona podria ser la més gran de Ponent. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Arribar al nivell dels paviments permetrà als arqueòlegs conèixer els usos de les estances: magatzem, cuina o menjador. Els materials que es trobaran a l'interior de cada espai donaran informació important del seu ús i la societat que l'habitava. Els murs, d'uns 80 centímetres, tenen prou capacitat per sustentar un segon pis, que caldrà confirmar amb la recerca si hi era o no.

 
L'arqueòloga Cristina Belmonte ha explicat que una característica que la fa que Isona sigui diferent de les ciutats romanes de Guissona o Lleida és que la muralla ha permès veure que va créixer més del que s'esperava. En un determinat moment la zona dins del mur queda petita i la ciutat creix per fora. Aquesta muralla es pot convertir en la més gran de Ponent, tant en extensió com en altura, podent arribar a superar els dos metres.
 

La ciutat Romana d'Aeso

A l'antiga Aeso arribaven materials fets amb ceràmica d'Itàlia, el sud de França o el nord d'Àfrica i sortien matèries primeres com el cereal, la sal o el ferro. Algunes d'aquestes restes de ceràmica han vist la llum en aquesta campanya d'excavació.
 

Restes de decoració vermella en un tros de marbre trobat a Isona. Foto: M. Lluvich / ACN


A l'Hort del Cavaller no s'hi van construir edificacions a sobre i solament es va tapar la vila romana per fer-hi horts. Aquest fet ha permès conservar la trama urbana completa i poder entendre i, posteriorment, veure com era una ciutat romana, amb la seva muralla, la porta d'entrada, el carrer principal i les cases a banda i banda d'aquest.
 
Aquesta actuació forma part del projecte quadriennal de recerca sobre la ciutat romana d'Aeso 2022-2025. L'excavació compta amb el suport de l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI).


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació