Dissabte, 27 d'abril de 2024
neu

El pla Neucat tindrà en compte per primera vegada la protecció de bestiar i animals de companyia

Protecció Civil ha donat a conèixer les novetats del pla d’emergències per nevades per aquest hivern als municipis i consells comarcals

Pallars Digital Pallars | 20 de desembre de 2023 a les 10:30
Primer pla d'un gos de protecció de ramats amb les ovelles al fons | ACN
Protecció Civil ha realitzat aquest dimarts una sessió de formació per a ajuntaments i consells comarcals amb l'objectiu d'explicar les novetats del pla especial d'emergències per nevades a Catalunya (Neucat) per aquest hivern i les principals mesures que estableix el pla per fer front a les possibles afectacions a la població en cas de grans nevades.


Una de les novetats d'enguany és que, segons la nova normativa Llei 7/2023 de 28 de març, s'estableix l'obligació que els plans de protecció civil continguin mesures de protecció dels animals en situacions d'emergència.
 
Així, en el cas del pla Neucat, cal preveure la integració dels animals de companyia i animals silvestres en captivitat en el seguiment i avaluació de les necessitats de les persones afectades. En cas d'evacuació, per exemple, s'han de preveure espais adequats que facilitin l'atenció dels animals, així com el contacte o proximitat amb els seus responsables.

A més, en el seguiment i valoració de les afectacions, s'han d'incloure les explotacions ramaderes i especialment el seu possible aïllament. En aquests casos, si hi ha un risc per la vida dels animals o un impacte greu en el seu benestar, es facilitarà l'arribada de menjar i aigua, i es valorarà el transport dels propis animals. També caldrà preveure les possibles afectacions en el transport del sector ramader i vigilar les incidències que s'hi produeixin.
 
Aquestes accions s'han de desenvolupar a través dels plans d'actuació i protocols dels serveis d'emergència i també s'han d'incloure en els plans de protecció civil municipal. L'actualització del pla Neucat estableix, també, el càlcul de la vulnerabilitat de la nova comarca del Lluçanès i torna a calcular la vulnerabilitat de la comarca d'Osona, atesos els canvis en el seu abast territorial.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació