Dissabte, 27 d'abril de 2024
homenatge

Llavorsí inaugura una plaça dedicada a les cosidores del poble

L'espai és un homenatge a Pepa Farrera i a totes les dones de la comarca que van treballar al taller de costura de Casa Guillem

Pallars Digital Llavorsí | 12 de desembre de 2023 a les 10:00
L'acte ha estat presidit per l'alcalde Josep Vidal | Ajuntament de Llavorsí
Llavorsí ha inaugurat una placeta en homenatge a les cosidores del poble i en especial a Josefa Farrera Balanyá, coneguda com la Pepa, que regentava un taller de costura a Casa Guillem. L'acte, presidit per l'alcalde del municipi, Josep Vidal, ha consistit en la descoberta d'una placa en record de totes aquelles dones que van realitzar aquest ofici al llarg dels anys.


El cas de les cosidores és un exemple que, malgrat viure en una societat profundament masclista, al món rural les dones van jugar un paper fonamental per al territori. Als tallers de costura, a banda de la important tasca que s'hi realitzava, representaven també un petit espai de llibertat i socialització per a les dones.
 
A Casa Guillem de Llavorsí hi treballaven dones del poble, però també vingudes de la Vall de Cardós o de la Vall Ferrera, que cosien la roba de casa, les vestimentes de tota la família i altres peces. Pel que fa a Pepa Farrera, era l'encarregada d'ensenyar les joves a cosir, i eren moltes les que anaven a fer-se l'aixovar abans de casar-se.

Durant l'acte també s'ha volgut destacar que, malgrat les imposicions de l'època, aquests tallers van ser els primers espais segurs. "Allunyats de la mirada i l'atenció dels homes, van servir per bastir la identitat de les dones rurals, que eren més que simples mestresses de casa".
 
En un escrit distribuït durant la inauguració s'explica també que les dones "treballaven tant o més que els homes, cuidaven el bestiar i feien totes les feines de la llar mentre que criaven la canalla, i sobretot, mantenien viva la comunitat, fent perviure aquest sentiment fins als nostres dies".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació