Dissabte, 27 d'abril de 2024
Bombers

Polèmica per la decisió d'Interior d'agrupar els efectius del GRAF Lleida a la seu de Tremp

Els sindicats de bombers i CCOO s'oposen al tancament de GRAF Lleida Sud i el Govern defensa que servirà per millorar l'operativa del cos

Pallars Digital Tremp | 30 de novembre de 2023 a les 08:30
Efectius del GRAF Lleida en una imatge d'arxiu | Bombers
Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) i la resta de sindicats de bombers de la Generalitat han expressat en un comunicat la seva oposició "rotunda i unànime" al tancament de la unitat del Grup de Recolzament en Actuacions Forestals (GRAF) Lleida Sud, ubicada al parc de la capital del Segrià. De fet, el Departament d'Interior ha confirmat que la clausura d'aquesta subseu tindrà lloc durant el primer trimestre de 2024, tal com avança La Vanguardia.

 
Els sindicats adverteixen que no descarten accions i mobilitzacions de protesta, entre les quals la possible renúncia en bloc dels membres de la unitat, si el Govern efectua finalment aquesta operació, que té per objectiu agrupar els efectius a Tremp. En aquest sentit, fonts d'Interior han explicat que és una decisió "molt estudiada" i que ha de permetre "millorar i agilitzar l'operativa del cos".
 
Tot i això, CCOO i els sindicats defensen que l'actual escenari de sequera sense precedents i el canvi climàtic "condueixen a un context preocupant d'incendis forestals de comportament extrem". En aquest sentit, demanen "l'obertura de noves seus GRAF i no el seu tancament". A més, sol·liciten que "es renovi la flota de vehicles i EPI de seguretat; l'impuls de polítiques encaminades a retenir el talent humà i, amb elles, la reducció en la taxa de rotació de plantilla".

A diferència del que considera el Govern, creuen que el tancament de la unitat reduirà "la capacitat de resposta especialitzada en foc forestal, trencarà amb la planificació d'estructures de prevenció d'incendis, i disminuirà la tasca formativa i divulgativa en aquest àmbit".
 

«La punta de l'iceberg»

També denuncien que el tancament és "la punta de l'iceberg" d'un "abandonament" del GRAF, que deriva en "material obsolet, vehicles en mal estat que generen nombroses incidències mecàniques, i risc per la seguretat dels seus ocupants, així com unes condicions laborals que van esdevenint incompatibles amb la conciliació familiar; i en una reducció de l'activitat formativa i especialitzada". Afegeixen que la decisió anticipa també "el futur tancament de GRAF Reus i GRAF Rubí".
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació