Diumenge, 28 d'abril de 2024
Mai tant!

El pallarès que va «castigar» Franco de cara a la paret

Un mirall de Cal Ton de Biscarri amagava un secret, un càstig simbòlic, en plena postguerra i enmig de la repressió franquista

Pallars Digital Biscarri | 28 de novembre de 2023 a les 12:30
L'historiador pallarès Robert Duró amb el mirall de doble cara del seu padrí | 3Cat
El programa de TV3 Una altra història, presentat per Albert Om, ens ha deixat una perla relacionada amb el Pallars en el seu quart capítol, dedicat al Palau Episcopal de Solsona.

L'historiador pallarès Robert Duró, procedent de Biscarri, ha donat a conèixer un objecte aparentment senzill, però amb un valor molt més gran i una utilitat secreta més que curiosa: "castigar" Franco de cara a la paret; no de manera literal, malauradament.
 
Es tracta d'un mirall que el seu padrí va col·locar en una paret del seu cafè, a Cal Ton de Biscarri. Al revers, una portada del diari La Vanguardia del 31 de març de 1940, amb una gran fotografia del dictador amb motiu del primer aniversari de la victòria feixista a la Guerra Civil.
 

Imatge dels padrins de Robert Duró. Foto: 3Cat

 
Republicà i catalanista, el padrí de Duró havia sigut mestre durant la seva joventut, i de la mateixa manera que castigava un nen quan feia una malifeta, va decidir fer el mateix amb Franco, encara que fos de manera simbòlica. "He vist molts objectes, però aquest té molta conya", afirmava sorprès Albert Om, atent a les explicacions de l'historiador.

L'acció, carregada d'ironia i sentit de l'humor, però, comportava grans perills. Tot i ser un poble petit, si el mirall hagués caigut o algú l'hagués girat, s'hauria descobert el secret. I en una època de màxima repressió i delacions, aquest càstig contra el dictador no hauria quedat impune. "És una manera més de protesta", explica Robert Duró.
 

Robert Duró amb la portada de La Vanguardia. Foto: 3Cat

 
63 anys després de la seva mort, la memòria del padrí -el pare de la mare de Duró- continua ben viva en aquest espill. Un reflex dels temps on la barbàrie era el pa de cada dia, i molts van arribar a jugar-se la vida -també amb humor- per condemnar i castigar el màxim responsable d'aquells temps obscurs.

 Llegeix més notícies curioses a la secció Mai tant! 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació