Dissabte, 27 d'abril de 2024
cel fosc

Sort adapta l’enllumenat públic als estàndards de protecció del cel fosc

La substitució suposa un estalvi del 50% en termes de potència i del 66,31% en el consum d’energia de cadascun dels punts de llum substituïts

Pallars Digital Sort | 27 de novembre de 2023 a les 12:15
Les noves làmpades LED de color ambre a l'avinguda Comtes de Pallars | Ajuntament de Sort
L'Ajuntament de Sort continua avançant en la substitució de l'enllumenat públic per tal d'adaptar-se als estàndards de protecció del cel fosc. Des del 2021, i amb el suport dels departaments d'Acció Climàtica i de Territori, s'han executat diferents fases, com per exemple al nucli urbà de la capital i als 14 nuclis del municipi per un import global de 377.198,30 euros finançats en un 95% per l'administració.

Les actuacions han consistit, en la seva major part en el canvi de làmpades de sodi de color blanc per làmpades LED de color ambre. Tot plegat, després que l'any 2020 una resolució establís el territori dels cinc municipis de l'entorn del Parc Nacional d'Aigüestortes com a zona de màxima protecció envers la contaminació lumínica.
 

Estalvi en el consum d'energia

La substitució de l'enllumenat suposa, a més, un estalvi del 50% en el terme de potència, i del 66,31% pel que fa al consum d'energia de cadascun dels punts de llum canviats. Així, per exemple, si el desembre del 2021 la despesa d'enllumenat de la plaça Sant Eloi va ascendir a 41,61 euros en potència, i el terme d’energia a 487,45 euros, la mateixa factura del desembre del 2023 ascendirà a 20,80 i 164,22 euros, respectivament.

Des de l’Ajuntament de Sort valoren "amb orgull i de manera molt positiva" aquesta actuació, pels components d’estalvi econòmic, d’eficiència energètica i de lluita contra el canvi climàtic, així com pel que suposa a nivell de protecció del medi natural -a través de la foscor del cel nocturn- i atracció del turisme de qualitat. El consistori espera finalitzar l'actuació, amb el canvi d'enllumenat als carrers del Mig, del Forn, Bonaventura Terrado, plaça Elionor de Pallars i altres petites actuacions puntuals, durant el 2024.
 
L’any 2018, recordem, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va obtenir el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight de la Unesco. Una certificació que reconeix els llocs visitables que gaudeixen d’excel·lents qualitats per a la contemplació dels cels estrellats i que, en estar protegits de la contaminació lumínica, són especialment aptes per desenvolupar-hi activitats turístiques basades en aquest recurs natural.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació