Diumenge, 28 d'abril de 2024
Reg

El Parlament insta el Govern a reactivar la modernització i ampliació del reg de la Conca de Tremp

La Comissió d'Agricultura ha aprovat dues propostes de resolució de Junts i el PSC, que demanen destinar els recursos necessaris per fer possible aquest projecte

Pallars Digital Barcelona | 15 de novembre de 2023 a les 08:30
La primera fase de les obres del reg van quedar aturades fa vuit anys | ACN
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimarts dues propostes de resolució del PSC Junts que insten el Govern a reactivar les obres de modernització i ampliació del reg de la Conca de Tremp. Els escrits, defensats a la Comissió d'Agricultura per les diputades pallareses Sílvia Romero (PSC) i Jeannine Abella (Junts), demanen destinar els recursos necessaris per fer possible aquest projecte, una gran "assignatura pendent" al Pallars Jussà.

Per una banda, la proposta dels socialistes insta l'executiu català a continuar amb l'execució de les obres de la fase 1 del projecte, adjudicades l'any 2011, i també establir les partides pressupostàries necessàries per reprendre els treballs l'any 2023.

En aquest sentit, Romero ha afirmat que sense aquestes obres "no podrem millorar la gestió de l'aigua". "S'abandonaran finques i baixaran de valor, el bosc avançarà i no es podrà diversificar la producció agrícola ni augmentar-ne la qualitat, i no s'ajudarà a fixar població al territori perquè no augmentarà la renda per càpita ni els beneficis", ha exposat la també alcaldessa de Tremp
 
 
Per la seva banda, la proposta de resolució de Junts demana, en primer lloc, presentar una calendarització per fases abans del juny del 2023 que permeti posar en regadiu les més de 4.500 hectàrees de reg de la Conca de Tremp que estan contemplades al projecte presentat l'any 2010. En segon lloc, insta a destinar els recursos necessaris per actualitzar el cens d'adhesions i, finalment, destinar una partida pressupostària suficient per actualitzar el projecte de la captació i la canonada de transport del reg, que va quedar aturat fa vuit anys.

 
Durant la defensa de l'escrit, l'alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Jeannine Abella, ha lamentat la "lentitud" del Govern, tot preguntant quin projecte té l'executiu per a l'Alt Pirineu. "Es parla de repoblament, d'equilibri territorial, de poder guanyar-se la vida a qualsevol racó del país, doncs el reg de la Conca de Tremp és justament això", ha manifestat.
 


Un 45% d'adhesions ja aconseguides

Per fer possible la reactivació de les obres del reg de la Conca de Tremp, el Departament d'Agricultura va demanar a la Comunitat de Regants aconseguir el 60% d'adhesions dels seus membres. Tal com va avançar el seu president, Josep Durany, en una entrevista a Ràdio Tremp, de moment s'han assolit el 45% de les firmes, i s'espera que a principis de desembre s'arribi a l'objectiu marcat.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació