Dilluns, 29 d'abril de 2024

Les parets diuen el que el patriarcat calla

Comunicat del col·lectiu transfeminista La Geganta Desperta sobre el judici a una noia per unes pintades durant el 8-M a Sort

Opinió Pallars | 14 de novembre de 2023 a les 13:05
Imatge d'una de les pintades a Sort | Arxiu
Senyor director,

L’any 2022, només a la província de Lleida, es van imposar 1.271 ordres de protecció a víctimes de delictes, el 92% de les quals per violències “domèstiques” i de gènere. Van haver-hi 40 condemnes per delictes sexuals.

Al Pallars, només durant aquest any s’han denunciat 1 agressió sexual a la festa major d’Esterri d'Àneu i 1 feminicidi a Pobla de Segur. També hi ha hagut 1 condemnat per violar una dona a punta de navalla l’any 2020. Des del jutjat de Tremp li demanen 10.000 € d’indemnització per dany moral. Tot i ser esfereïdores aquestes xifres, sabem que no són reals. Sabem que tan sols 1 de cada 4 delictes sexuals es denuncien. Sabem que cada 12 hores es viola una dona a Catalunya, però que només algunes arriben a ser denunciades a aquest sistema que no ens escolta. Sabem que el 70% de les dones catalanes diu haver patit violència masclista alguna vegada a la vida, però això només és la punta d’aquest enorme iceberg. Quantes altres violències hi ha hagut al nostre territori que no sabem?

Al mateix temps, a una companya de la mateixa comarca la jutgen sense cap prova per unes pintades transfeministes que van aparèixer en unes parets de Sort durant la nit del 7 al 8 de març del 2023. Li demanen fins a 2000€ de multa, més indemnitzacions als comerciants. Només 8.000€ separen una violació a punta de navalla i unes pintades. La comparació parla per si sola.

Les pintades en qüestió van aparèixer en el marc de les mobilitzacions del 8 de març, denunciant que la nostra comarca no és una excepció al patriarcat i a les múltiples formes en què aquest s’expressa: discriminació laboral, cosificació permanent, agressions sexuals, maltractaments, feminicidis... Però quan el transfeminisme alça la veu i assenyala i denuncia aquestes injustícies, el cis-tema només entén d’abusos i respostes repressives.

En lloc d’utilitzar les seves xarxes per denunciar un assassinat masclista, l’ajuntament de Sort les fa servir per denunciar unes pintades.

En lloc de preguntar-nos si sabem qui són els agressors, esborren les pintades que diuen que ho sabem tot.

En lloc de reflexionar i preguntar-se quins canvis calen per fer de la nostra comarca un lloc lliure d’agressions, fan tres propostes de sanció administrativa contra tres activistes transfeministes i, per acabar-ho d’adobar, 3 veïnes promouen, un procediment penal amb judici previst per al pròxim 16 de novembre. Sembla que mai ningú a l’Ajuntament de Sort i al poble, s’ha plantejat que si apareixen unes pintades, té dues opcions: denunciar-les o preguntar-se perquè hi són.

La desproporció d’un judici penal per unes pintades es suma al fet que aquestes denúncies es fan de manera aleatòria a tres persones que van participar en la marxa feminista. El criteri únic per identificar-les i denunciar-les, recollit per l’atestat policial, va ser l’estètica «hippie» de les identificades. A aquestes tres persones se’ls van aixecar actes que es van convertir posteriorment en multes, imposant-los sancions per realitzar les pintades sense tenir cap prova que en fossin lis autoris.

No sent suficient aquesta imposició de multes, arriba ara la citació a judici, contra uni de lis tres, per la realització, de nou, de les pintades. Un clar cas de doble càstig per un mateix fet, cosa que prohibeix la seva pròpia legislació. La companya que va a judici s’exposa a ser condemnada i per tant, a ser novament multada.

Ella, i al seu costat, totis nosaltris, tenim clar que no baixarem el cap i no negarem haver sortit al carrer, aquell 8 de març. Malgrat que aquest gest ens situï com a blancs perfectes per imposar-nos les seves condemnes i multes. Seran l’enèsima injustícia que patim, però sorpresa: ja no tenim por.

Seguirem defensant-nos de manera autogestionada i fem crida a totes, totis i tots per venir el dia del judici, el 16 de novembre al jutjat de Tremp a les 13 hores per manifestar la nostra solidaritat a la companya víctima de falses acusacions. Perquè si toquen a una, ens toquen a totis!

Us animem a difondre aquest comunicat i alçar la veu a tot arreu!

Visca la lluita transfeminista! 

La Geganta Desperta
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació