Dissabte, 27 d'abril de 2024
meteorologia

El Pallars, en alerta per pluges intenses

Durant les properes hores hi pot haver increments sobtats de cabal als rius, i Protecció Civil extrema totes les precaucions

Pallars Digital Pallars | 19 d'octubre de 2023 a les 16:56
Una cortina de pluja a Sort aquest passat dimecres | Guillem Pla
Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest dijous l'alerta del pla Inuncat per la previsió de pluges intenses i també per acumulacions destacades d'aigua al Pallars Jussà i al Pallars Sobirà. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), aquest dijous ha entrat un front que passarà ràpid però que pot deixar intensitats i acumulacions destacades, sobretot al Pirineu i Prepirineu Occidental. A més, també s'ha activat l'alerta del pla Ventcat per fort vent, i l'alerta del pla Procicat per fort onatge a tot el litoral català.

La pluja anirà arribant al llarg de la tarda i, en el cas de les comarques pallareses, la part més extensa i intensa serà entre la tarda, a partir de les 18h, i la nit. Les quantitats poden ser abundants, de més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores, motiu pel qual es demana a la població la màxima precaució. De matinada la situació ja anirà a la baixa i quedarà restringida al Pirineu.

Pel que fa al vent, de component oest, es reforçarà en general entre avui i demà divendres. Avui dijous, les ratxes més intenses, amb cops de més de 72 km/h, afectaran sobretot el Pirineu i Prepirineu però també a qualsevol punt del territori amb menys intensitat. Divendres, el fort vent es generalitzarà i afectarà també les comarques del litoral i prelitoral. L'onatge s'alterarà molt ràpid gairebé arreu a partir d'avui i fins demà a la tarda, amb onades de més de quatre metres. 
 

Molta prudència en la mobilitat

Protecció Civil demana a la població molta prudència en la mobilitat a les zones que es poden veure afectades per les fortes pluges, i sobretot allunyar-se de rieres i zones inundables i evitar travessar-les a peu o amb vehicle. Pel que fa al vent, cal retirar qualsevol objecte de terrasses o façanes que pugui caure, i extremar les precaucions en les activitats a l'aire lliure sobretot en zones boscoses i espais elevats. 
 
Atès que les properes hores hi pot haver increment de cabals sobtats, sobretot a les zones de l'Alt Pirineu i Aran, des de Protecció Civil s'està en contacte amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per fer-ne un seguiment constant.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació