Dissabte, 27 d'abril de 2024
Alta tensió

Miquel López: «La MAT del Pallars és un atac a la sobirania dels seus habitants»

L'alcalde de Castell de Mur defensa des del Parlament un sistema "energètic local i autosuficient, que tingui en compte la realitat del territori i dels que hi vivim"

Pallars Digital Barcelona | 20 d'octubre de 2023 a les 10:00
López intervenint al Parlament amb altres alcaldes republicans | ERC Alt Pirineu
L'alcalde de Castell de Mur, Miquel López (ERC), ha mostrat aquest dijous des del Parlament de Catalunya el seu rebuig a la línia de molta alta tensió (MAT) del Pallars. Juntament amb altres batlles republicans afectats per projectes semblants, López ha lamentat que la línia, que ha rebut l'autorització prèvia del govern espanyol, "no ha tingut en compte el territori".

 Pots veure la intervenció sencera a partir del minut 23:30:
 
"Al Pallars Jussà tenim memòria històrica", ha expressat, tot recordant que la comarca ha sacrificat en el darrer segle 1.150 hectàrees de les millors terres de regadiu sota els pantans. Assegura que aquest sacrifici "ha estat en pro de la producció renovable, verda i neta", i que el Pallars Jussà "concentra el 17,15% de la potència de generació elèctrica renovable de Catalunya" tot i representar només el 0,17% de la població.
 
«La MAT no ha tingut en compte el territori»
 
Així mateix, i des de la perspectiva de l'Alt Pirineu i Aran -la vegueria més despoblada de Catalunya- Miquel López exposa que és la que menys energia consumeix, però, per contra, la que més energia elèctrica neta genera en relació al seu volum de població. 


 

Una línia que «només beneficia als de sempre»

En aquest sentit, l'alcalde de Castell de Mur ha criticat durament la MAT del Pallars. Una línia, afirma, "imposada des d'altres llocs de l'estat" i que només beneficia "als de sempre". "És un atac a la sobirania del poble de Castell de Mur, del Pallars Jussà, l'Alt Pirineu i de tota Catalunya", ha reblat. Per tot plegat, López ha assegurat que aposten per "un sistema energètic local i autosuficient, que tingui en compte la realitat del territori i dels que vivim".


Compareixença dels responsables de les MAT 

D'altra banda, el grup parlamentari d'Esquerra Republicana registrarà diverses sol·licituds de compareixença perquè els responsables de les línies de molt alta tensió (MAT) donin explicacions al Parlament. Així ho ha anunciat la portaveu republicana, Marta Vilalta, que ha fet una crida a la resta de forces parlamentàries amb les que compartim model perquè se sumin a les peticions.

Tot plegat arriba després que ERC hagi anunciat que durà al Parlament una moció perquè la cambra es posicioni en contra dels projectes privats de Forestàlia: les línies del Baix Cinca-Pierola, Valmuel-Begues i Laluenga-Isona, que coincidirà a més amb un ple monogràfic sobre energia.
 
Al municipi de Castell de Mur, recordem, també ha projectat un parc fotovoltaic de 71,20 hectàrees, Els Morellols, que recentment ha rebut l'informe d'impacte ambiental favorable per part de la Generalitat. Una decisió que va generar "sorpresa" al batlle de Castell de Mur i també a les plataformes contràries. Actualment, al Pallars Jussà hi ha previstos fins a set parcs solars, els quals, però, es troben de moment paralitzats, ja que no han rebut el vistiplau de la Comissió Territorial d'Urbanisme del Pirineu.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació