Dissabte, 27 d'abril de 2024
turisme

Un estudi apunta que el Pallars i el Pirineu tenen potencial turístic malgrat el canvi climàtic

L'informe avisa que el sector ha de continuar treballant per una aposta sostenible davant l'augment de temperatures

Pallars Digital Lleida | 17 d'octubre de 2023 a les 08:31
Dos persones practicant ecoturisme als Estanys de Basturs en una imatge d'arxiu | Oriol Clavera
Un estudi de la Càtedra de Turisme d'Interior i de Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL) apunta que el sector turístic de la demarcació té potencial per seguir atraient turistes malgrat el canvi climàtic. Constata, però, que caldrà continuar treballant per estudiar "impactes" com l'augment de temperatura que obligarà a desestacionalitzar cada vegada més el model vocacional.

Es preveu que les onades de calor augmentaran de 10 a 35 dies de mitjana entre el 2040 i el 2070. Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano ha apostat per intentar evitar la massificació de les zones turístiques en determinats moments de l'any i també per "cobrar el preu que valen" els atractius per disposar així de més recursos.
 
La demarcació de Lleida rep una mitjana de 2,5 milions de visitants i el turisme està estretament vinculat al territori i els seus recursos. La geògrafa i autora de l'estudi, Maria Sans, ha explicat que el turisme depèn de les condicions climàtiques i que, per tant, han centrat l'anàlisi en els recursos paisatgístics, ja que són el principal atractiu de les terres de Lleida.
 

Presentació de l'informe 'Canvi climàtic, paisatge i turisme. Impacte i reptes a la demarcació de Lleida'. Foto: O. Bosch / ACN


El Pirineu notarà més l'augment de temperatures

 
Un dels paràmetres que s'aborden és el de les condicions climàtiques que hi haurà a mitjà termini a partir de l'increment de la temperatura i l'escassetat de precipitacions. Segons Sans, pel que fa a la temperatura, el que serà més rellevant són les onades de calor. Això passarà tant a les comarques de Ponent com a les del Pirineu i el Prepirineu, on aquest augment de períodes amb temperatures sufocants, es notarà més, ja que és una zona on habitualment no hi ha fet mai tanta calor.

Aquest fenomen, a més, obligarà el sector turístic a replantejar els períodes vacacionals i, sobretot, a desestacionalitzar les temporades. Això, però, va lligat a un canvi de model del calendari escolar i laboral, i en aquest sentit, Juan Antonio Serrano confia que a la llarga, les administracions i actors de qui depèn aquesta qüestió, se'n faran càrrec.

Activitats aquàtiques i turisme de neu

 
D'altra banda, i en relació amb les precipitacions, hi ha elements clau que afecten a la pràctica de determinades activitats aquàtiques en embassaments que ara costa més de veure plens o en rius que necessiten cabal per fer ràfting o altres modalitats. L'estudi no fa referència al sector del turisme de neu, però el cap de màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, ha volgut posar en relleu que les estacions d'esquí treballen cada vegada més per especialitzar-se a operar com a estacions de muntanya ampliant l'oferta d'activitats per no dependre exclusivament de la neu i l'esquí.
 
Segons l'estudi, el canvi climàtic també motivarà un canvi de paisatge; tant el natural, amb el trasllat de boscos alpins a zones més altes, com l'agrícola, que sempre anirà lligat a la disponibilitat d'aigua. En aquest sentit, les variacions climàtiques incidiran sobre l'esfera cultural i, de fet, ja s'ha pogut veure en alguna ocasió amb casos concrets com la festa de les falles del Pirineu, que fa dos estius es va veure modificada per les elevades temperatures i el risc d'incendi.

Estalvi i eficiència energètica

 
Algunes propostes per mitigar el canvi climàtic que s'apunten a l'estudi passen per la rehabilitació energètica dels edificis d'ús turístic amb la incorporació de fonts alternatives per reduir la despesa; l'elaboració de plans d'estalvi i eficiència d'aigua que permetin la implantació de sistemes i tecnologies que en millorin el cicle i el seu ús; l'impuls del transport públic; l'educació i la divulgació d'aquesta nova realitat amb una oferta turística de caire educatiu i divulgatiu; i establint mesures compensatòries com aportacions econòmiques per als qui treballin en l'àmbit ambiental o cultural.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació