Dissabte, 27 d'abril de 2024
jornades per a l'excel·lència

Les administracions apel·len a la unitat per afrontar els reptes de futur del Pirineu

La consellera de Territori, Ester Capella, es compromet a les Jornades per a l’Excel·lència amb la millora de les comarques de muntanya

Pallars Digital Esterri d'Àneu | 9 d'octubre de 2023 a les 12:29
La consellera de Territori, Ester Capella, intervenint a les Jornades | Jornades per a l'Excel·lència
La unitat d’acció i la cooperació entre territoris del Pirineu és una de les grans conclusions a les quals apel·len les institucions per afrontar els reptes de futur. Així ho han subratllat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge del Govern d’Andorra, Conxita Marsol, i la síndica d’Aran, Maria Vergés, durant la cloenda de les desenes Jornades per a l’Excel·lència celebrades a Esterri d'Àneu.

La ministra Marsol ha manifestat que hi ha molts reptes i complexos que cal afrontar en els propers anys i que per tirar endavant fan falta decisions, treball i ser solidaris a escala regional. La titular de Presidència del Govern d’Andorra ha parlat de diàleg permanent amb la Generalitat i la regió d’Occitània. En aquest sentit, Conxita Marsol ha posat com a exemple el grup de treball de cooperació transfronterera entre Andorra i Catalunya en el que es treballa ja en accions en matèria de treballadors transfronterers, habitatge o sanitat.
 
Finalment, la ministra ha enumerat reptes de futur del Pirineu, destacant el canvi climàtic, però també saber conservar i captar talent jove, oferir serveis bàsics a menys de 30 minuts i poder combinar les singularitats o activitats tradicionals de cada lloc en un món modern i global.

Prèviament, durant la inauguració de les Jornades, la consellera de Territori, Ester Capella, va subratllar que aquest espai de reflexió "serveix per fer les preguntes, a vegades incòmodes, sobre el futur del Pirineu, però que de les respostes en sortiran accions per aquest territori tan extens i poc poblat, però que és font de vida per a tot el país". Ha afirmat que "sense el Pirineu no hi ha país o és incomplet".

La consellera Capella va posar com a reptes l'accessibilitat, la mobilitat, el reequilibri territorial i la igualtat d'oportunitats per accedir a serveis i garantir drets fonamentals com, per exemple, el dret a l'habitatge. A més, va assenyalar que "cal una estratègia compartida, justa i sostenible, arrelant la gent on vol viure" i que el Govern hi té tota la voluntat i la força per passar dels compromisos a les realitats. En aquest sentit, va recordar el pla estratègic per al Pirineu per al període 2024-2030 amb vuit eixos temàtics i 14 projectes.
 
Per la seva banda, l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Pere Ticó, va elogiar la trajectòria de les Jornades per a l'Excel·lència, tot reclamant que el Pirineu deixi de ser el gran oblidat, reivindicant accions ja en marxa com la nova Llei de Muntanya. Finalment, el president de les Jornades per a l'Excel·lència, Jesús Montoliu, va parlar de la necessitat de repensar el futur del Pirineu, de treballar pel seu progrés i que aquest procés es faci per a la gent dels territoris de Muntanya i escoltant la gent del Pirineu.

Montoliu també va agrair l'esforç i col·laboració de moltes institucions, empreses i veïnes i veïns de les Valls d'Àneu per fer possible la desena edició de les Jornades per a l'Excel·lència. Més de 200 persones s'han inscrit a les Jornades d'enguany, xifra rècord i que constata la rellevància de l'esdeveniment, així com el fet de commemorar el 10è aniversari.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació