Dissabte, 27 d'abril de 2024
Ramaderia

La Vall d'Àssua manté viva la tria d'ovelles amb ganxo

Més de 7.000 caps de bestiar d'una vintena de ramaders de la comarca han baixat de la muntanya de Llessui i Seurí

Pallars Digital Llessui | 3 d'octubre de 2023 a les 08:46
Un pastor de la muntanya de Seurí triant les ovelles amb ganxo | M. Lluvich / ACN
Més de 7.500 ovelles han passat l'estiu a les muntanyes de la Vall d'Àssua amb tres ramades; la de Llessui, Seurí i Caregue. A Llessui, aquest dissabte ja van triar la ramada de prop de 4.500 ovelles, i una dotzena de ramaders van separar els animals amb l'ajuda d'una mànega i la marca que cada animal porta a l'esquena.
 
A Seurí ho han fet aquest dilluns, i s'han separat unes 3.000 ovelles de vuit ramaders amb ganxo. Els ramaders tanquen totes les ovelles a dins d'una pleta i amb aquesta eina les agafen i separen. Es tracta d'una feina molt manual que fa dècades que es realitza de la mateixa manera.
 

Un pastor de la muntanya de Seurí triant les ovelles amb ganxo Foto: M. Lluvich / ACN


Els ramats pugen a la muntanya a principis de juliol i baixen a finals de setembre, abans que els agafi el fred i comencin a criar a la muntanya. Enguany, el temps ha estat bo segons els ramaders: va ploure en el moment oportú perquè es pogués fer herba a la muntanya i les ovelles no patissin gana.
 
Tots els pastors pugen els ramats el mateix dia i els entreguen a un únic pastor que els guarda durant tres mesos. Igualment, fan baixar les ovelles el mateix dia unides en un sol ramat, que caldrà tornar a separar. Des de fa trenta anys, la tria a Llessui en un lloc conegut com el triador, un passadís de fusta amb diferents portes que porten a un tancat. Tants tancats com ramats. Cada pastor obre la seva porta quan una de les seves ovelles, que coneix per la marca que porta a l'esquena, passa pel passadís.
 

Un ramader triant les ovelles al triador de la muntanya de Llessui. Foto: M. Lluvich / ACN


Una vegada separades les ovelles de cada pastor a cada pleta o tancat, arriba l'hora de contar-les per comprovar que hi són totes i no se n'ha perdut cap. Una a una els pastors les fan tornar a sortir i les van numerant i quan són totes a fora arriba el moment de desfer el camí que van fer al juny per tornar cap a casa.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació