Dissabte, 27 d'abril de 2024
Fauna

Investiguen la mort d'uns 300 peixos al tram de Talarn de la Noguera Pallaresa

S'han localitzat a la sortida del pantà de Sant Antoni, i hi ha espècies protegides com llopets i bavoses de riu

Pallars Digital Talarn | 22 de setembre de 2023 a les 12:10
Dos Agents Rurals comptant els peixos morts trobats al riu | M. Lluvich / ACN
Els Agents Rurals i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) investiguen la mort de centenars de peixos a la Noguera Pallaresa, en el tram de Talarn, i a pocs metres de la sortida del pantà de Sant Antoni. L'avís es va donar dijous a la tarda i els Agents Rurals i tècnics de l'ACA es van desplaçar al riu on ja van trobar desenes de peixos morts.

 Actualització:

Entre les espècies en destaquen algunes de protegides com bavoses de riu i llopets, i també moltes truites autòctones, barbs o carpes. Els peixos morts localitzats oscil·len entre els 200 i 300 exemplars, però n'hi pot haver molts que l'aigua els hagi arrossegat o hagin quedat amagats entre la terra i les roques. Els Agents Rurals van agafar mostres d'aigua per poder conèixer la possible mort dels animals a través de necròpsies.
 

Diversos exemplars morts a la riba del Noguera Pallaresa. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua també investiguen la causa de la mortaldat de peixos i durant els pròxims dies continuaran fent seguiment. En primer lloc, van contactar amb responsables de la presa de Sant Antoni per conèixer si s'havia produït alguna maniobra extraordinària que alteres el cabal del riu.
 
Els responsables de la companyia Endesa van negar-ho, afirmant que s'alliberava el cabal que indica el Pla Hidrològic. L'ACA així ho va corroborar, però va demanar que s'incrementés l'alliberament d'aigua per evitar que hi hagi risc per als peixos.
 
El que sí que van detectar els tècnics és que l'aigua estava força tèrbola, segurament arran del baix nivell de l'embassament (35,24% de capacitat). El darrer any, en les mateixes dates estava al 55,07% i la mitjana dels darrers deu anys és del 53,92%. De moment, tant els Agents Rurals com els tècnics de l'ACA continuen investigant per determinar les causes exactes d'aquest desastre ecològic.
 

Dos Agents Rurals comptant els peixos morts trobats al riu Foto: M. Lluvich / ACN



Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació