Neus Colomer i Carlos Mantero s’imposen a la Trail de la 13a Rialp Matxicots

Leire Fernández i Nil Bacardit van ser els més ràpids en la Mitja, mentre que Raquel Fernández i Nil Vilanna van sortir victoriosos de la Popular

Pallars Digital Rialp | 18 de setembre de 2023 a les 11:31
Imatge de la presentació de la cursa, aquest dijous | Rialp Matxicots
En la seva 13a edició, la Rialp Matxicots ha celebrat aquest cap de setmana tres distàncies aptes per a tots els perfils d’apassionats a la muntanya i que han permès descobrir alguns dels tresors més emblemàtics del Pallars Sobirà. Un any especialment emocionant pel que fa als primers classificats, que en línies generals es van decidir per pocs minuts de diferència.

En la distància més exigent, la Trail de 50 quilòmetres i 4.500 metres de desnivell positiu, el primer tram amb permanent pujada va deixar entreveure una lluita tancada pel podi entre les corredores capdavanteres. Ni el pas pels sostres de la cursa Montsent de Pallars, Montorroio i Picardes va aconseguir obrir grans diferències, fins al punt que Neus Colomer es va alçar amb el triomf amb un temps de 8 hores 19 minuts i 39 segons, per escàs mig minut de diferència sobre Sabrina Solana. La tercera classificada, Alba Villanova, va entrar només a poc més d’un minut de la guanyadora, completament un dels podis més igualats que es recorden.

Carlos Mantero, guanyador de la Trail. Foto: Rialp Matxicots

No menys emocionant va ser la cursa masculina, on Carlos Mantero, Sau Domènech i Jan Ballbé acabarien disputant-se el podi amb la incorporació, en el tram final, d’Isaac Salvat. La igualtat entre aquests tres homes en tot el recorregut va provocar un desenllaç molt ajustat, en què Mantero va sortir-ne vencedor amb un temps de 6 hores 46 minuts i 42 segons, per davant de Domènech amb (6h 48’01) i de Ballbé i Salvat, que van entrar junts a meta i van compartir ex aequo la tercera posició del podi amb 7 hores 10 minuts i 25 segons.

Leire Fernández i Nil Bacardit s'enduen la Mitja

Mentre els corredors de la Trail guanyaven metres d’alçada, els participants de la Mitja sortien a disputar els 21 quilòmetres i 1.500 metres de desnivell positiu en un circuit que tenia en la desafiant Serra de Posa un obstacle, en el tram final del recorregut, que podia provocar canvis en la classificació. I així va passar en ambdues categories.

Guanyadores i guanyadors de la Mitja. Foto: Rialp Matxicots

La coneguda corredora basca Leire Fernández, vencedora de la marató quan tenia 14 anys, va aprofitar la pujada final per superar a Paula Mata i endur-se la victòria amb un temps de 2 hores 19 minuts i 30 segons. Mata va mantenir la segona posició, mentre que Elia Vidal va completar el podi. En homes, els primers classificats van córrer junts fins a l’inici de la pujada, on Nil Bacardit va imposar la seva força amb 2 hores 02 minuts i 11 segons, mentre que Jordi Cifuentes el va seguir i Oriol Marín va completar el podi.

Raquel Fernández i Nil Vilanna, primers de la Popular

La jornada de dissabte a Rialp, però, encara tenia un altre capítol per escriure, amb la celebració de la Popular, una prova que, basant-se en el circuit de l’antiga caminada, passava a tenir un format competitiu. En total, 10 quilòmetres i 700 metres de desnivell positiu que recorria punts icònics de la Vall d’Àssua i que va coronar a Raquel Fernández com a primera vencedora amb un temps d'una hora, 20 minuts i 8 segons, seguida de Clara Janeras i de Mar Ribas. En homes, Nil Vilanna va ser el més ràpid amb un espectacular temps d'una hora, 5 minuts i 41 segons, en un podi que van completar Pol Ramírez i Jordi Llavina.

Podis de la prova la Popular. Foto: Rialp Matxicots

El director tècnic de la cursa, Kiko Peris, afirma que "la Rialp Matxicots s’ha convertit en una festa de la gran família que conformem tots els corredors i voluntaris que fan possible la prova". Peris apunta que "per a nosaltres és un orgull que els participants se sentin tan a gust, que es facin seva la cursa. I segurament és per això que molts d’ells repeteixen i venen a Rialp any rere any", ha celebrat.

Al llarg del dia, Rialp va rebre amb els braços oberts a desenes de corredors de totes les distàncies, amb la batucada i la música de versions del grup Motherfuckers com a teló de fons. El cap de setmana s'ha completat, aquest diumenge, amb els més petits com a protagonistes, amb la celebració de la Matxixics, que ofereix tres distàncies d’entre 5, 3 i 1 quilòmetres per a infants d’entre 3 i 16 anys.