Diumenge, 28 d'abril de 2024
Curs escolar 2023-24

El nou curs a Catalunya, en cinc dades: més docents, menys alumnes i una vaga a l'horitzó

Educació incrementa la inversió en professorat, intensifica la detecció d'alumnat vulnerable per combatre la segregació escolar i desplegarà mesures per reforçar l'ús del català

Bernat Surroca Barcelona | 5 de setembre de 2023 a les 07:43
Alumnes a la sortida de l'escola | Gala Espín
Aquest dimecres comença un nou curs escolar. Ho farà amb menys alumnes i més professors, amb més recursos per combatre la segregació, i amb els sindicats en peu de guerra per aconseguir revertir les retallades del 2010. La consellera d'Educació, Anna Simó, ha desgranat aquest dilluns una allau de dades sobre el curs que comença i ha enviat un missatge de "tranquil·litat" a les famílies. "El nou curs tindrà més recursos i més mestres que mai", ha assegurat.

A les portes del Departament, USTEC, CGT i Intersindical s'han mobilitzat per exigir una "negociació real" amb la conselleria, amb una amenaça de vaga per al primer dia d'escola. Aquestes són les cinc dades principals del nou curs, i una dada extra que reflecteix les demandes sindicals.


 

1 - 20.000 alumnes menys a Infantil i Primària

El curs comença amb menys alumnes. La xifra de matriculacions manté la tendència a la baixa, amb 20.000 alumnes menys a Infantil i Primària. En total, en tot el sistema educatiu, hi ha més 1.613.684 alumnes matriculats, segons dades oficials encara sense consolidar, 8.440 menys que l'any passat. Posant el focus en Infantil 3 i 1r d'ESO, dos cursos rellevants en aquest sentit, es pot veure el descens en matriculacions. A 1r d'ESO, el nombre de matriculats és de 81.576, també menys que els últims cursos. A I-3, continua la tendència a la baixa des del curs 2011-2012, amb 57.923 alumnes matriculats, la xifra més baixa des del curs 2006-2007.

Enguany entren al sistema els infants nascuts durant la Covid, que s'incorporaran a I-3. "Lluny del cofoisme, arriben a una escola més reforçada", ha destacat Simó. El descens d'alumnes, juntament amb l'increment de professors, permet continuar avançant en la reducció de ràtios. La població, a Catalunya, no para de créixer i està a punt d'arribar als 8 milions, però és cada cop més envellida.


 

2 - 1.190 nous professors

Hi haurà 1.190 professors més al sistema educatiu respecte del curs passat, que situen la xifra total en 81.335 docents. Aquests 1.190 nous docents -190 mestres i 1.000 professors- es distribueixen majoritàriament a la Formació Professional (698), també se'n destinen a l'escola inclusiva (297) i per a necessitats d'escolarització (145).

Així mateix, el Departament d'Educació també ha anunciat una estabilització "històrica" del personal educatiu: s'estabilitzen 27.097 funcionaris amb concurs de mèrits (12.859) i amb un concurs extraordinari d'oposicions (14.238). Alhora, també hi haurà un increment de 468 dotacions de personal PAS i PAE, dels quals 338 formaran part de la plantilla estructural. Anna Simó ha refermat el seu compromís en revertir les retallades, sobretot les que afecten el personal docent. "El docent és clau", ha insistit.
 

3 - 357.456 alumnes activen el val escolar

El Govern ha implementat un val escolar de 100 euros per als alumnes de primària perquè puguin comprar material escolar. Un total de 357.456 alumnes, ara com ara, han activat aquest val, cosa que suposa un 80,5% dels vals disponibles. Es tracta de dos vals disponibles de 50 euros que s'han d'activar alhora i el termini acaba el 30 de novembre.

Aquesta mesura ha rebut crítiques, tant pel seu caràcter universal —té sentit donar 100 euros a tothom sense tenir en compte la renda de les famílies?— com per les complicacions per activar-lo. Amb aquests diners, el Govern vol ajudar les famílies a comprar el material escolar, com ara llibres o altres materials educatius.
 

4 - 26.978 alumnes vulnerables

En clau de segregació i escola inclusiva també hi ha dades destacables. Educació té detectats 26.978 alumnes vulnerables, 6.000 més que l'any anterior, arran d'un esforç en la detecció precoç d'aquests infants per avançar en l'erradicació de la segregació escolar. En percentatges, la detecció de l'alumnat amb necessitats educatives derivades de situacions socioeconòmiques ha passat del 18,14% del curs passat al 24,08% aquest curs.

En total, el Govern ha destinat 80 milions d'euros a l'alumnat més vulnerable, una dada que suposa pràcticament doblar la inversió respecte del curs anterior. També hi haurà un augment de 25 milions d'euros per reforçar l'escola inclusiva, amb la incorporació de 355 nus professionals i l'ampliació d'hores de monitoratge. Alhora, s'intensificarà la col·laboració entre el Departament i els ajuntaments per compartir informació per combatre l'abandonament escolar prematur.
 

5 - 800 centres amb accions per promoure el català

La llengua també és un dels fronts que té obert el Govern després que les dades hagin constatat que la immersió lingüística no funciona i que la justícia tingui al punt de mira el model d'escola catalana. Educació implementarà 10 mesures per fer front a la davallada en l'ús del català a l'escola i desplegarà el decret de règim lingüístic, per donar seguretat als docents i que el català continuï sent "l'eix sobre el qual es desplega l'educació als centres". La prioritat és que sigui la llengua de relació entre famílies, alumnes i docents.

En concret, 800 centres educatius faran accions concretes per promoure l'ús del català, com ara metodologies d'immersió o l'organització d'activitats per al coneixement i ús del català. També es mantenen les 840 dotacions d'aules d'acollida, i comença un pla pilot per millorar la política d'acollida i la competència lingüística de l'alumnat nouvingut. El Govern també crearà una plataforma de continguts audiovisuals educatius en català juntament amb la CCMA.
 

Bonus track: les xifres dels sindicats

Els sindicats tenen sobre la taula una sèrie de demandes. USTEC, sindicat majoritari a l'educació, revertir les retallades de 2010 i recuperar els sexennis que cobren els docents cada sis anys, que estan endarrerits i ha suposat una pèrdua retributiva. Aquesta mesura té un cost d'uns 48 milions d'euros. També la reducció de dues hores lectives als professors majors de 55 anys, que tindria un cost de prop de 40 milions d'euros. Ara, els docents s'han de quedar al centre i, a la pràctica, els sindicats diuen que no suposa una reducció d'hores. 

Una altra petició és l'equiparació salarial. Que el professorat de Formació Professional que no s'ha integrat al cos de professors de secundària, però que fa la mateixa feina, cobri el mateix que els professors de secundària a través d'un complement. També un pacte d'estabilitat per als interins que fa més de tres anys que treballen. La consellera Simó ha refermat el compromís en revertir les retallades, però ha demanat temps per tenir clars els "escenaris pressupostaris".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació