Dissabte, 27 d'abril de 2024
Rescat

Els Bombers aconsegueixen evacuar els tres excursionistes atrapats pel temporal a Certascan

La millora de les condicions meteorològiques ha permès l'helicòpter arribar fins el refugi, on els excursionistes han passat la nit

Jordi Ubach Llorens Certascan | 28 d'agost de 2023 a les 13:24
Imatge del trasllat d'un dels ferits, ahir al vespre, fins el refugi de Certascan | Bombers
Els tres excursionistes rescatats durant la tarda d'ahir després de ser sorpresos pel temporal a la zona del llac de Certascan han estat evacuats amb èxit aquest dilluns al migdia després de passar la nit al refugi de Certascan. Segons han informat els Bombers de la Generalitat a Pallars Digital, el mal temps ha remès i això ha fet que l'equip de rescat hagi pogut arribar en helicòpter fins a la zona.


El rescat, ahir, es va haver de fer a peu per la impossibilitat dels mitjans aeris d'enlairar-se degut a la meteorologia, un condicionant que s'ha allargat durant tot el matí d'aquest dilluns. Des del cos de Bombers s'ha anat fent un seguiment per tal de trobar una finestra d'oportunitat en què els mitjans aeris poguessin efectuar l'evacuació amb seguretat. Aquesta ha arribat a les 12.48 hores, quan un helicòpter de rescat s'ha enlairat des de la Seu d'Urgell per tal d'avaluar si era possible intentar l'evacuació dels tres ferits.

L'helicòpter ha aconseguit finalment arribar fins al refugi i ha evacuat els tres excursionistes fins a Tírvia, on els esperava una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que els ha dut amb pronòstic lleu, tal com ha indicat el SEM, fins a l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp.

Mal temps a la Porta del Cel


Aquest grup de tres persones feien la ruta de la Porta del Cel, que transcorre entre el Pallars Sobirà i el Pirineu francès, i quan estaven a la zona de Certascan van tenir problemes a causa del mal temps, amb precipitacions, vent i boira, acompanyades d'una forta baixada de temperatures. La zona de Certascan ha acumulat des de dissabte i fins aquest dilluns al matí precipitacions de 100,8 litres per metre quadrat, segons dades de l'estació del Servei Meteorològic de Catalunya.
 
Quan van ser localitzats, dos d'ells presentaven símptomes d'hipotèrmia greu i un d'ells va arribar a perdre la consciència. Els excursionistes han passat la nit al refugi, conscients, junt amb un metge i personal del Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers. Fins aquest matí, les dues persones que presentaven una hipotèrmia greu han evolucionat favorablement, estaven estables i han estat monitoritzades en tot moment al refugi pel metge del SEM i els membres del GRAE, i avui ja han estat avaluades pel SEM com a ferides lleus.

En contacte amb els refugis per avaluar possibles casos similars


Des del GRAE dels Bombers, durant aquest matí s'ha estat en constant contacte amb els responsables dels refugis de muntanya del Pirineu per tal de fer seguiment d'aquelles persones que havien reservat pernoctar-hi i no hi han arribat a fer-hi nit.

Per ara, la gran majoria de casos que hem tingut durant el dia d'avui han estat catalogats com a falsa alarma, ja que han contactat amb els diversos grups que finalment no han fet la ruta degut al mal temps, però no havien cancel·lat la reserva.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació