Dissabte, 27 d'abril de 2024
Rescat

​Rescaten tres excursionistes atrapats pel temporal a Certascan, dos d'ells amb símptomes d'hipotèrmia greu

Han passat la nit al refugi de Certascan amb l'equip de rescat a l'espera de ser evacuats amb seguretat aquest dilluns

Pallars Digital Certascan | 27 d'agost de 2023 a les 19:38
Imatge del rescat d'una de les persones amb hipotèrmia a Certascan | Bombers
Els Bombers de la Generalitat han trobat dos excursionistes, un d'ells amb símptomes d'hipotèrmia greu, atrapats pel mal temps aquest diumenge a la zona del llac de Certascan, al terme municipal de Lladorre. L'avís l'ha donat un tercer excursionista del mateix grup, també amb símptomes d'hipotèrmia greu, a les 14:31h del migdia d'aquest diumenge des del refugi de Certascan.

 Actualització:

El rescat, encara en marxa, s'ha dut a terme a peu per la impossibilitat dels mitjans aeris d'enlairar-se degut a la meteorologia. La zona de Certascan ha acumulat des de dissabte i fins aquest dilluns a les 7h precipitacions de 100,8 litres per metre quadrat, segons dades de l'estació del Servei Meteorològic de Catalunya.

Segons han informat els Bombers, es tracta d'un grup de tres persones que feien la ruta de la Porta del Cel, que transcorre entre el Pallars Sobirà i el Pirineu francès, i quan estaven a la zona de Certascan han tingut problemes a causa del mal temps, amb precipitacions, vent i boira, acompanyades d'una forta baixada de temperatures. Cal tenir en compte que a la cota 3.000 estaven al voltant dels 0ºC.

Un dels components del grup s'ha separat i ha pogut avisar al guarda del refugi de Certascan, el qual ha alertat als serveis d'emergència. Els Bombers han desplaçat un helicòpter amb efectius del Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) de la Seu d'Urgell i un metge de rescat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Les males condicions meteorològiques de la zona no han permès l'aproximació de l'aparell, que ha hagut de descarregar el personal a uns 2.000 metres d'altitud, gairebé a uns 200 metres per sota del refugi. Des d'allà els efectius han fet l'aproximació per terra fins al lloc on es trobava el ferit que ha donat l'avís al guarda. L'han portat fins al refugi on l'ha assistit el metge. Aquest presentava signes greus d'hipotèrmia i ha perdut la consciència.

Fins a 33 efectius mobilitzats


Per donar suport en la recerca i rescat de les altres dues persones, s'han activat dos helicòpters més per traslladar personal a la zona, un amb efectius del GRAE d'Olot i l'altre amb personal del GRAE de la base de Cerdanyola del Vallès. A més, també s'han desplaçat per terra sis dotacions amb efectius del GRAE de Valls, així com personal dels parcs de la Pobla de Segur, Ribera de Cardós, Sort i Tremp. En total, han participat 33 efectius.

A les 16:45 hores, els efectius del GRAE de la Seu han localitzat les dues persones que faltaven a uns 2.600 metres d'altitud. Una d'elles presentava signes greus d'hipotèrmia. L'altra, que podia valdre's per si mateixa, ha baixat caminant fins al refugi acompanyada per un GRAE on s'ha valorat com il·lesa. Mentrestant la resta de personal GRAE, que també estava pujant caminant, ha arribat al lloc del ferit junt amb el metge. Com que les condicions han empitjorat i ha estat impossible la maniobra de rescat amb l'helicòpter, l'han baixat amb llitera fins al refugi on han arribat a les 20:45 hores.
 

Al refugi fins que millori el temps


Les tres persones es troben a hores d'ara al refugi, i les dues ferides, que presentaven nivells d'hipotèrmia greu, estan estables i conscients. Tots tres han passat la nit al refugi de Certascan junt amb un metge i personal GRAE fins que es puguin evacuar amb seguretat aquest dilluns amb la millora del temps.

Segons han informat els Bombers aquest dilluns al matí, la boira i el vent impedeixen que hi pugui arribar l'helicòpter. La resta de personal s'ha anat retirant gradualment de la zona durant la nit. 


Altres notícies que et poden interessar








 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació