Diumenge, 28 d'abril de 2024
sequera

Camions cisterna a Biscarri i Benavent per garantir l’aprovisionament d’aigua

L’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà insta els veïns a fer un ús responsable de l’aigua i a reduir-ne el consum davant l'extrema sequera que pateix el municipi

Tomàs Garcia Espot Isona i Conca Dellà | 23 d'agost de 2023 a les 10:51
Un camió cisterna carregant el dipòsit de Benavent de la Conca | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
L'extrema sequera d'aquest estiu està sent especialment dura al sud del Pallars Jussà, i concretament als pobles de la Conca Dellà, que n'estan patint les conseqüències. Un dels problemes més greus que se'n deriva és la manca de subministrament d'aigua als domicilis.

Aquesta setmana, i per tal de garantir l'aprovisionament, camions cisterna han hagut de reomplir els dipòsits d'aigua de Benavent de la Conca i Biscarri. Mentrestant, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà no descarta haver de fer el mateix en altres nuclis del municipi. Tot plegat, amb la previsió que la situació es compliqui encara més davant la falta de pluges i les altes temperatures.
 

Cabals ecològics gairebé buits

 
El principal problema rau en el fet que els cabals ecològics de càrrega natural d'aigua estan a molt baix nivell, i fins i tot en alguns punts ja s'han assecat. Tal com explica a Pallars Digital l'alcaldessa del municipi, Jennine Abella, en el cas de Biscarri, la font del poble es carrega molt a poc a poc i no dona temps a què s'ompli del tot.

Tanmateix, assegura, el nucli més afectat és Benavent, on la captació està completament assecada i "no hi entra cap gota", assegura. Tot plegat, exposa, provocarà que hagin de dur-hi més camions cisterna fins a nova ordre, tot i que amb la darrera recàrrega "en tindrem per dies", assegura Abella.
 
Aquests dos pobles no són els únics que han patit la manca d'aigua. Recentment, Figuerola d'Orcau també va necessitar que es garantís el subministrament a través de cisternes. Una situació, explica l'alcaldessa, que "s'ha arreglat una mica", però que podria tornar a passar. El motiu és que el poble pateix moltes fugues d'aigua. Un problema que, segons Abella, quan passa "no avisa".

En aquest sentit, i per tal de minimitzar les afectacions de la sequera, el consistori pallarès ha fet una crida a tota la població per fer un ús responsable de l'aigua i reduir-ne el consum "tant com sigui possible en les activitats quotidianes que no són de primera necessitat". Una demanda que altres municipis com Sort o Alins també han fet extensiva als seus habitants.

Risc molt alt d'incendi

 
La situació coincideix, a més, amb l'activació del nivell 3 del Pla Alfa en sis municipis del Pallars Jussà a causa de l'alt risc d'incendi. Precisament, un dels afectats és Isona i Conca Dellà, on des d'aquest dimarts està prohibit fer foc en espais oberts i realitzar activitats de lleure en zones forestals.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació