Diumenge, 28 d'abril de 2024
artefacte explosiu

Desactiven una granada de mà localitzada per un banyista a la Noguera Pallaresa

L'artefacte explosiu es trobava a la llera del riu, a uns 160 centímetres de fondària, a Alós d'Isil

Jordi Ubach Llorens Alós d'Isil | 16 d'agost de 2023 a les 16:08
Imatge de la granada de mà localitzada a la Noguera Pallaresa | Mossos
Els Mossos d'Esquadra han desactivat una granada de mà localitzada al riu Noguera Pallaresa, al seu pas per Alós d'Isil, al terme municipal d'Alt Àneu. Segons han informat des del cos policial, l'artefacte explosiu ha estat localitzat per un banyista mentre passava la tarda al riu. La granada es trobava a la llera del riu, a una fondària de 160 centímetres, i suposava un perill per als banyistes.

Els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX) dels Mossos d'Esquadra s'han encarregat de retirar amb seguretat i destruir l'artefacte, tal com han informat a través d'una piulada. Es tracta d'una granada de tipus pinya de la Guerra Civil espanyola, en concret una granada defensiva polonesa, que conservava l'anella de seguretat, per tant, amb capacitat potencial d'explotar.
 
La hipòtesi més probable és que l'artefacte explosiu hagi estat tot aquest temps enterrat sota les pedres del riu i que ara algun moviment de corrents d'aigua l'hagi destapat. Les Valls d'Àneu, com és sabut, van ser escenari d'algunes de les batalles més cruentes de la Guerra Civil al nostre país.

No manipular aquest tipus d'explosius


Els Mossos recorden la perillositat que comporta moure o manipular aquest tipus d'artefactes explosius, especialment els que són de la Guerra Civil. Tot i el mal estat que poden presentar, la majoria manté activa la càrrega explosiva. Per aquest motiu, es recomana que davant de la troballa de qualsevol tipus d'artefacte explosiu, no es toqui i es doni avís el més aviat possible.


Altres notícies que et poden interessar









 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació