Dissabte, 27 d'abril de 2024
habitatge

El Pallars Sobirà obre el primer taller de mini cases de l'Alt Pirineu

Tot i les poques iniciatives que hi ha, és un sector en creixement que pot ser una alternativa a l'habitatge

Pallars Digital Farrera | 16 d'agost de 2023 a les 08:50
La primera mini casa feta per El Taller al Pallars Sobirà | M. Lluvich / ACN
Al municipi de Farrera ha obert les portes el primer taller de l'Alt Pirineu i un dels pocs de Catalunya de mini cases. Es tracta d'habitatges de reduïdes dimensions instal·lats sobre un remolc. Tot i les poques iniciatives que hi ha a Catalunya de les populars tiny houses, aquest és un sector en creixement que pot ser una alternativa a l'habitatge.

Sílvia Manresa, responsable d'El Taller, ha explicat que són construccions responsables amb el medi ambient, i que es personalitzen al gust del client. Aquestes cases sobre rodes són totalment autosuficients amb un preu que oscil·la entre els 40.000 i els 70.000 euros en funció de la seva mesura i les necessitats del consumidor.
 

Sílvia Manresa dins la mini casa 4x4 a Farrera. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Segons els seus promotors, el preu de les mini cases és avantatjós donat que no hi ha intermediaris i la relació entre el fabricant i el client és directa. Manresa ha explicat que s'adapta a allò que el client necessita i segurament aquest acabi sent un dels èxits d'aquestes construccions.

Dimensions d'una mini casa

 
Per poder circular, les mesures d'una mini casa van entre els 2,5 metres d'ample, màxim 4 d'alt i uns 6 de llarg, mentre que el conductor ha de disposar del carnet de remolc, ja que l'habitatge està construït sobre un remolc. Aquest fet fa que es puguin instal·lar en determinats sòls rústics, depenent de les normatives municipals, atès que són autònomes i disposen de tots els serveis.

Sílvia Manresa ha explicat que no vol fer una producció industrial de mini cases, i amb tres o quatre a l'any ja compliria les seves aspiracions. El procés de construcció és totalment manual i personalitzat on els clients participen en el procés de disseny i que amb entre tres i quatre mesos una mini casa pot estar acabada.
 

La casa disposa de plaques solars, recollida d'aigua de pluja i un vàter de compost. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Disposen de plaques solars, recollida d'aigua de pluja i un vàter de compost. Això fa que es puguin instal·lar a qualsevol lloc que l'accés i la normativa ho permeti. Aquestes mini cases han de complir la normativa dels remolcs i les caravanes, per ser transportades i ubicades.

Fenomen estès en països com els Estats Units

 
El moviment tiny house és un fenomen força estès en països com els Estats Units. A Europa, a França o els països nòrdics també és força conegut, mentre que a Catalunya comença a obrir-se camí.

A través d'un programa de televisió nord-americà, Manresa es va aficionar a les mini cases. L'afició va arribar a tal punt que va decidir formar-se i treballar en una empresa catalana que construeix mini cases. I ara, ha fet un pas més instal·lant-se a Farrera, en ple Pirineu, i construir les seves pròpies cases diminutes pels clients. La primera que ha fet; una mini casa 4x4.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació