Diumenge, 28 d'abril de 2024
turisme sostenible

​Un grup d'allotjaments turístics del Sobirà fan una aposta per l'estalvi energètic i la sostenibilitat

Aquest projecte s'emmarca també en l'aposta per obtenir l'acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible

Pallars Digital Sort | 16 d'agost de 2023 a les 07:44
Reunió dels agents implicats a l'Hotel Pessets de Sort | M. Lluvich / ACN
Un total de 13 allotjaments turístics del Pallars Sobirà han participat en una iniciativa per impulsar la sostenibilitat i l'estalvi energètic als seus establiments. Un grup de professionals assessora els empresaris per a reduir la despesa energètica dels seus allotjaments, optar per fons d'energia renovables, millorar l'organització amb els seus treballadors i optimitzar la comunicació per explicar el seu compromís social i ambiental.

Aquest projecte ha estat liderat per l'Ajuntament de Sort i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà dins el programa Treball a les comarques, i s'emmarca també en el grup d'accions que s'estan impulsant al territori en l'aposta per obtenir l'acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), una iniciativa de la federació EUROPARC.

Toni Cantero és un dels assessors dels allotjaments turístics especialista en energies renovables i estalvi energètic. Cantero ha explicat que el més important és que els empresaris coneguin bé la comptabilitat energètica del seu establiment per intentar-la reduir al màxim. Un cop feta aquesta diagnosi, Cantero els planteja diferents fórmules per l'estalvi energètic i la sostenibilitat empresarial.

Una de les empreses que ha assessorat és l'Hotel Pessets de Sort, un establiment amb unes 70 habitacions i una trentena d'apartaments amb un consum energètic considerable. Amb aquest projecte d'assessorament, l'establiment busca ser "més sostenible", ha dit Ramon Aytés, el responsable de l'hotel.

Una acreditació de turisme sostenible


Per Aytés "el turisme serà sostenible o no serà" i amb aquesta voluntat també treballen amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu per aconseguir l'acreditació de la CETS. En aquest cas, l'acreditació la impulsa el parc natural en col·laboració amb tots els municipis del seu àmbit, a més del de Baix Pallars, el de la Seu d'Urgell i el de Valls d'Aguilar; les associacions empresarials de l'àmbit turístic i la resta d'entitats públiques i privades locals vinculades a l'activitat turística.

Després d'haver assistit a un seguit de sessions de capacitació durant la primavera, aquests dies d'estiu i fins a la tardor, les empreses que ho han sol·licitat estan sent assessorades per un grup de professionals en l'àmbit de l'arquitectura, l'enginyeria i la comunicació. Els allotjaments podran conèixer amb el suport d'aquests experts com ser més eficients en l'ús de l'energia i reduir-ne el consum ja sigui millorant les instal·lacions del seu establiment o aplicant mesures correctores en l'edifici.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació