Diumenge, 28 d'abril de 2024
Memòria històrica

La Vall Fosca homenatjarà Ramon Soliva Vidal, destacat militar català i membre del PSUC

Nascut a la Torre de Capdella i combatent de la Guerra Civil, va arribar a ser assessor militar de Fidel Castro

Pallars Digital Vall Fosca | 26 de juliol de 2023 a les 12:45
El pallarès Ramon Soliva en un míting dels comunistes catalans | Memorial Democràtic / PSUC
L’Ajuntament de la Torre de Capdella i el Memorial Democràtic homenatjaran aquest dissabte 29 de juliol Ramon Soliva Vidal, destacat militar republicà i membre del PSUC. L'acte tindrà lloc a la Central de Capdella a partir de les 19h, amb la descoberta d’un plafó de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya dedicat a Soliva.

Posteriorment, a les 19:15 h, se celebrarà un acte d’homenatge al Museu Hidroelèctric de Capdella. Hi intervindran la directora del Museu, Eva Perisé, l’alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, l’historiador i cap de Continguts i Projectes del Memorial Democràtic, Josep Calvet, i Jordi Soliva, fill de Ramon Soliva. La cloenda anirà a càrrec de Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria.
 

Ramon Soliva, una vida de compromís

 
Ramon Soliva Vidal (Torre de Capdella, 1912 – Barcelona, 1973) va lluitar als fronts d’Aragó, l’Ebre i Catalunya durant la Guerra Civil, i va arribar a comandar la 124 Brigada Mixta i la 45 Divisió. Va esdevenir un dels pocs militars procedents de les milícies que arribaria a manar una divisió de l’exèrcit republicà. Durant la seva joventut al Pallars, Soliva també va militar a les files del CF Pobla.
 

Soliva (esquerra) amb la samarreta del CF Pobla durant les anys 30. Foto: Arxiu


Va ser condecorat amb la Medalla de la Llibertat, que s’atorgava als militars que havien protagonitzat fets distingits. Setmanes abans d’acabar la guerra, Soliva va sortir d’Espanya en direcció a Algèria. Més tard, va anar a la Unió Soviètica, on va ser un dels 28 militars republicans que van estudiar a la prestigiosa acadèmia militar Frunze de Moscou. Va ser el número u de la seva promoció i va exercir com a professor de tàctica militar en aquesta acadèmia.
 
L’any 1945 va ser enviat a Tolosa de Llenguadoc, on es va integrar al Secretariat Permanent del PSUC i va ser el responsable dels enllaços que entraven a Espanya. L’any 1949 va tornar a l'URSS i va treballar com a responsable de l’electrificació d’una regió propera a Moscou. A inicis de l’any 1960 la direcció del Partit Comunista d’Espanya (PCE) l’envià a Cuba, on va ser un dels principals assessors militars del govern de Fidel Castro i es va encarregar d’organitzar les forces armades revolucionàries de Cuba. L’any 1970 torna a Espanya, on va morir el 23 de febrer del 1973.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació