Dissabte, 27 d'abril de 2024
jornades per a l'excel·lència

Les Jornades per a l’Excel·lència d’Esterri d’Àneu proposen una reflexió transversal sobre el futur del Pirineu

L’esdeveniment, que se celebrarà el 6 i 7 d’octubre, arriba enguany a la 10a edició i creix cap a Andorra i la Val d’Aran

Pallars Digital Esterri d'Àneu | 25 de juliol de 2023 a les 12:18
L'alcalde d'Esterri d'Àneu, Pere Ticó (segon per la dreta) durant la presentació de les Jornades | Diputació de Lleida
Les Jornades per a l’Excel·lència arriben enguany a la desena edició, efemèride que servirà per convocar els dies 6 i 7 d’octubre a Esterri d’Àneu a una extensa i transversal reflexió sobre el futur del Pirineu. Sota el títol Quin futur volem per al Pirineu. Estratègies per a un desenvolupament sostenible dels territoris de muntanya, l’organització busca fer un repàs amb experts de prestigi sobre aspectes rellevants en els proper anys.

Els temes destacats seran el creixement sostenible i el canvi climàtic, la nova economia, la formació, la captació i retenció de talent, les oportunitats de la marca Pirineu, l’arrelament territorial en relació amb el despoblament i la problemàtica de l’habitatge o la cooperació amb altres territoris de muntanya i amb altres estats.
 
Les Jornades per a l’excel·lència comptaran amb més de 40 ponents de prestigi com la consellera de Territori, Ester Capella, el publicista Lluís Bassat o el climatòleg Javier Martín Vide, a més d’empresaris d’èxit arrelats al Pirineu i els principals dirigents d’organismes com l’IDAPA, ACCIÓ o la Universitat de Lleida, a més de destacats representants de la Generalitat, del Conselh Generau d’Aran i del Govern d’Andorra.
 
El president de la Diputació, Joan Talarn, ha presidit la presentació de les Jornades per a l’Excel·lència, que ha qualificat com a “necessàries” i que aporten una “reflexió de país”. Talarn també ha subratllat que les Jornades enllacen amb un dels objectius prioritaris de la Diputació de Lleida, que és la lluita contra el despoblament. L’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, ha donat un any més tot el suport de l’ajuntament a les Jornades, de les que ha dit que “n’aprenem molt i ens posa deures als polítics”.

Finalment, Jesús Montoliu, president del comitè organitzador de les Jornades per a l’excel·lència, ha reiterat aquest fet “d’evolucionar l’esdeveniment de la reflexió cap a l’acció per ser un espai per a l’impuls social i econòmic del Pirineu”. La desena edició de les Jornades per a l’Excel·lència destacarà també per fer un salt endavant en la seva representació i implicació a més territoris del Pirineu.

Per aquest motiu, l’organització consolida el seu creixement cap a Andorra, amb una jornada prèvia que se celebrarà el 29 de setembre a la parròquia de la Masana i que tractarà sobre la cooperació transfronterera amb la participació de rellevants responsables polítics d’Andorra, França i Espanya. L’altra incorporació a les Jornades per a l’Excel·lència serà la Val d’Aran. D’aquest territori hi haurà una nodrida representació en ponències i en assistència. En ambdós casos, es treballa perquè la cloenda vagi a càrrec, si les agendes ho permeten, del Cap de Govern del Principat d’Andorra, Xavier Espot, i de la Síndica d’Aran, Maria Vergés.
 
Aquesta trobada professional enfocada en el Pirineu també centra els seus esforços en implicar el sector educatiu en la reflexió territorial. Per això, ja serà el tercer any que escoles i instituts de les comarques del Pallars organitzen treballs, debats i activitats centrats en els lemes i temàtiques de les Jornades per a l’Excel·lència. Aquesta feina es veurà reflectida després a l’esdeveniment.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació