Diumenge, 28 d'abril de 2024
salut

Preocupació al Pallars Sobirà per la «creixent» pèrdua de metges especialistes

Veïns de la comarca impulsen la 'Plataforma Pallaresa per la Sanitat' per implicar els ajuntaments i facilitar l'arribada de professionals

Tomàs Garcia Espot Pallars Sobirà | 6 de juliol de 2023 a les 08:20
Imatge de la pancarta penjada per la Plataforma durant les falles d'Isil, el passat 23 de juny | Plataforma Pallaresa per la Sanitat
La pèrdua de facultatius de Salut i la reducció d'hores d'atenció als consultoris del Pallars Sobirà està mobilitzant part de la comarca per tal de demanar solucions. Per aquest motiu, han creat la Plataforma Pallaresa per la Sanitat, especialment després que les Valls d'Àneu es quedessin sense servei de pediatria a principis del mes de juny.

El motiu va ser que la professional sanitària d'aquest àmbit va agafar una excedència, però la seva plaça no va ser coberta per "manca de personal". Tot i que el servei s'ha restablert de manera quinzenal -almenys durant aquest estiu- gràcies a un facultatiu que també cobreix la Seu d'Urgell i Vielha, les famílies temen que a partir del setembre la plaça torni a quedar buida.

 
La falta de metges és un problema "creixent" en la sanitat pallaresa, segons alerten membres de la plataforma. Un altre dels braços d'aquesta dificultat ha sigut el possible tancament de la majoria dels consultoris de la comarca, a excepció dels de Sort, Esterri d'Àneu i Llavorsí. Una situació que va provocar la reacció dels alcaldes i del consell comarcal, i que s'ha resolt amb una modificació d'horaris.
 
Respecte a aquesta solució, des de la Plataforma matisen que malgrat que els consultoris no tanquin, aquests es cobreixen "amb menys professionals". En aquest sentit, han enviat una carta als ajuntaments del Pallars Sobirà on denuncien la "manca de recursos personals" i demanen la impliació dels consistoris en la demanda de professionals per a cobrir aquestes mancances i en faciliti l'arribada mitjançant incentius.

Habitatge assequible i remuneració «indicada»

 
Un d'aquests incentius, afirmen, implicaria promoure "habitatge assequible i de qualitat", així com "una remuneració indicada per a zones turístiques i aïllades", com és el cas del Pallars Sobirà. Així mateix, reclamen que s'incrementi la freqüència del servei de pediatria i que la comarca pugui disposar d'emergències pediàtriques els 365 dies l'any.
 
Finalment, la Plataforma reivindica el dret a "una sanitat justa i de qualitat, sense retallades, i amb una atenció primària amb capacitat resolutiva". També exigeixen que els habitants de la comarca puguin ser atesos amb temps suficient disminuint les ràtios, i que d'aquesta manera s'estalviïn "trasllats innecessaris" a l'Hospital del Pallars de Tremp.

Accions previstes

 
Si bé va ser creada fa cosa d'un mes, la Plataforma Pallaresa per la Sanitat ja ha dut a terme les primeres accions reivindicatives. Una d'elles va ser la penjada d'una pancarta durant la celebració de les falles d'Isil, el passat 23 de juny. Un cartell en defensa de la sanitat que pròximament serà visible en altres indrets de la comarca, tal com apunten des del col·lectiu. D'altra banda, i malgrat no poder concretar com seran, asseguren que ja tenen altres "accions previstes".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació