Dilluns, 29 d'abril de 2024
Patrimoni

El Sobirà manté viva l'elaboració de besulles, un got del món pastoral gairebé en perill d'extinció

Andreu Florido és un dels darrers artesans que elabora aquest cassó de manera professional

Pallars Digital Ginestarre | 4 de juliol de 2023 a les 08:47
Una besulla s'elabora amb escorça de bedoll i una fina branca | M. Lluvich / ACN
Andreu Florido és un dels darrers artesans que es dedica professionalment a l'elaboració de besulles, un objecte pràcticament en perill d'extinció. Es tracta d'un utensili del món dels pastors que s'utilitzava per a beure aigua de les fonts i barrancs o per a escalfar les sopes o la llet a les cabanes.

Florido és veí de Ginestarre, al municipi d'Esterri de Cardós, i ja va aprendre l'ofici de petit mentre acompanyava pastors del poble amb el ramat. Les besulles estan fetes d'escorça de bedoll i per confeccionar-les, tot i que sembla senzill, cal conèixer bé l'arbre per fer saltar la pell en el moment oportú. L'escorça acabada de treure es doblega en forma de recipient i es travessa amb una branca perquè quedi ben subjectada.

 
Tot i que encara hi ha alguns pastors que saben construir besulles, perquè de joves ja ho feien mentre acompanyaven el ramat a la muntanya, Andreu Florido és un dels pocs que ho fa tenint el carnet d'artesà. Elabora diversos objectes de fusta, però de tots els productes que fa, en destaca la besulla.
 

Una besulla s'elabora amb escorça de bedoll i una fina branca Foto: M. Lluvich / ACN


Florido elabora aquest tipus de cassó amb tècniques ancestrals que han passat de generació a generació. Aquest artesà de Ginestarre destaca que s'utilitzen només elements naturals (escorça de bedoll i una branca per fer el mànec) i que no ha incorporat cap element modern. La funció d'aquest objecte continua sent la mateixa de sempre: un got per beure de les fonts.

L'escorça seca s'encén amb facilitat, però si es deixa la besulla en remull durant una estona, permet escalfar llet o sopes al foc sense que es cremi, ha explicat l'artesà. El cicle anual dels bedolls és l'únic que marca l'època en què es poden construir. Florido ha explicat que des del mes de maig fins al mes de juliol s'acostuma a poder treure bé l'escorça del bedoll.

Recuperació d'objectes de la vida quotidiana

 
La besulla es pot trobar a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu), espai que des de fa anys porta a terme la recuperació d'objectes de la vida quotidiana que van desaparèixer durant la dècada dels anys 50 i 60 del segle passat. Entre aquests hi ha articles de terrissafustacistelleria i tèxtils.
 

Dues besulles de principis del segle XX que es troben a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. Foto: Ecomuseu


Des de L'Ecomuseu, a través de la creació de la marca Patrimoni del Pirineu, s'opta per donar suport a artesans, a les seves produccions de qualitat, i a la recuperació d'antigues produccions. Pel que fa a la fusta, s'han fet estris de cuina com cullerots i culleres per recollir l'oli de les paelles o les castanyoles, que al segle passat es podien trobar a moltes llars del Pirineu. A banda, també s'han recuperat salers i besulles fetes amb fusta.

 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació