Dissabte, 27 d'abril de 2024
Raiers

Els Raiers de la Pobla celebren una emocionant primera baixada com a Patrimoni de la Unesco

La 45a edició de la diada raiera va congregar un nombrós públic al Pont de Claverol després de quatre dies de celebració

Tomàs Garcia Espot La Pobla de Segur | 3 de juliol de 2023 a les 08:37
El segon rai arribant al Pont de Claverol, amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, com a tripulant | TGE
Els Raiers de la Noguera Pallaresa han viscut aquest diumenge la seva primera baixada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Una jornada emocionant i plena de nervis, que ha sigut el colofó a quatre dies de celebracions que han marcat la 45a edició de la diada raiera. 
 
Tres rais amb sis tripulants cadascun van iniciar el recorregut de sis quilòmetres des de la presa de Llania fins al Pont de Claverol, on els esperava un nombrós públic. Tanmateix, la diada d'enguany també ha sigut accidentada, i les embarcacions de fusta han tingut problemes per completar el trajecte. Al final, només dos rais han arribat fins al Pont de Claverol, tot i que un d'ells ha hagut de ser desencallat del pont vell. 
 

El segon rai arribant al Pont de Claverol amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, com a tripulant. Foto: TGE


Aquests contratemps, però, no han impedit que la diada hagi culminat entre els aplaudiments i els crits dels centenars de persones que esperaven els rais. Un d'ells, de fet, transportava la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que no s'ha volgut perdre una data tan especial per als habitants de la Pobla i el Pallars.

Quatre dies de celebració

 
La baixada de raiers i el posterior dinar ha estat el colofó a quatre dies de festa en el marc de la 45a edició de la Diada dels Raiers. Enguany, l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa ha apostat per ampliar el programa d’activitats per tal de commemorar un any especial en el marc del reconeixement mundial que la Unesco va atorgar a principis del mes de desembre de l’any passat.
 

La baixada ha sigut el colofó a quatre dies de celebracions. Foto: TGE

 
En aquest sentit, el president de l’entitat, Miquel Gordó, ha apuntat que la intenció ha estat "donar un nou enfocament a la celebració amb la intenció de difondre la cultura popular, sobretot als més petits". D’aquesta manera, des de dijous fins diumenge s’han dut a terme activitats com una gimcana tradicional raiera, una nit musical o conta contes.

Per primera vegada, la programació s’ha situat fora del nucli de la Pobla i s’ha traslladat a la Gravera del Quintana, espai habilitat vora el riu. "El nou format ha permès apropar-nos tant a la gent jove com als més petits", ha dit Gordó, que ha afegit també que l’objectiu ha estat "que la gent senti la festa com la sentim nosaltres mateixos".
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació